Wanneer gebruik je boven en onderwarmte (oven)?

Wanneer gebruik je boven en onderwarmte (oven)?

Heb je een oven met een aantal functies, zoals een bovenwarmte en onderwarmte en heb je geen idee wat dit doet? Bij een heteluchtfunctie (ventilator icoontje) blaast een ventilator hete lucht door de oven heen. Deze functie zorgt ervoor dat de oventemperatuur overal gelijk is.

Met een bovenwarmte wordt enkel de bovenkant verhit, waarbij onderwarmte enkel de onderkant verhit. Dit kan erg handig zijn in het geval je specifiekere warmte wil toepassen op je ovengerecht.

Je herkent de boven- en onderwarmte, onderwarmte en heteluchtfunctie door middel van deze icoontjes: 

Boven- en onderwarmte en heteluchtfunctie oven
Boven- en onderwarmte en heteluchtfunctie oven

Heteluchtfunctie

Deze stand op je oven kun je het beste gebruiken om iets te bakken, zoals quiches, vlees, cakes en taart. Met de heteluchtfunctie garandeer je dat de temperatuur in de oven overal hetzelfde is tijdens het bakken.

Boven- en onderwarmtefunctie

De meest toegepaste techniek die gebruikt wordt met een boven- en onderwarmtestand is wanneer je iets wil gratineren. Met andere woorden: een krokant korstje geven. Erg lekker voor als je bijvoorbeeld een ovenschotel met kaas bereid.

Onderwarmte wordt het meeste gebruikt om quiches, taarten en pizza's te bakken. Zo krijg je het beste resultaat als het gaat om een krokante bodem.


Bekijk de orginele vraag via:
https://ohmydish.nl/vraag/wanneer-gebruik-je-boven-en-onderwarmte-oven


Bekijk hier alle kookvragen


Vond je het antwoord op deze vraag interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!
Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.