Waarom wordt een banaan bruin?

Waarom wordt een banaan bruin?

Heb jij dat ook wel eens? Je vertrekt thuis met een heerlijke verse gele banaan, en 's middags zitten er veel bruine vlekken op. Hoe komt dat toch? Je kunt de banaan met beurse plekken nog prima opeten, al vinden sommige dat dit minder lekker is. Het bruiningsproces is niet schadelijk.

Waarom een banaan bruin wordt.

Een banaan wordt bruin doordat enzymen het zetmeel in de banaan omzetten in suikers. Hierdoor verliezen bananen wel iets van hun voedingsstoffen, dit verschil is echter heel klein. Bananen worden ook bruin door druk van buitenaf. Dit is de reden dat een banaan sneller 'oud' wordt in je tas. Er zijn heel handige bananenhouders te koop die ervoor zorgen dat je banaan niet beschadigd raakt tijdens het meenemen.

In de cellen van bananen bevindt zich het enzym polyfenoloxidase, ze hebben ook een anti-oxidatieve werking, dat wil zeggen dat ze de schadelijke werking van zuurstof tegengaan. Deze polyfenolen zitten in de schil en in de vrucht, maar hoofdzakelijk in de celwand van de plant. De substraten zitten in de overige delen van een banaan.

Bij beschadiging van een banaan (drukplekken, scheurtjes, etc.) gaan de cellen van een banaan stuk en worden de substraten met de polyfenoloxidase gemengd. Hierdoor ontstaat sneller een bruine banaan, precies de reden dat een banaan snel verkleurt na het in stukjes snijden.

Hoe kun je het beste een banaan bewaren?

Er zijn verschillende manieren om bananen te bewaren. De beste manier is om een banaan op een fruitschaal te bewaren. De bananen zullen dan wel sneller rijpen. Afhankelijk van wanneer je de bananen opgegeten wil hebben kun je kiezen voor een andere bewaarmethode. Je kunt bananen ook prima in de koelkast bewaren, zorg er dan wel voor dat de bananen in de groentela liggen. Veel koelkasten hebben verschillende koude-zones. Het kan voorkomen dat een bepaald deel van je koelkast te koud is om bananen te bewaren.

Bananen kun je ook prima invriezen. Pel de banaan eerst, en snijd de banaan eventueel in kleinere stukjes. De ingevroren banaan kun je prima gebruiken in bijvoorbeeld smoothies. Als laatste. Bananen blijven altijd rijpen. Koop dus minder bananen als je ze toch niet binnen een bepaalde tijd kunt opeten.

Weet je ook waarom bananen krom zijn?


Bekijk de orginele vraag via:
https://ohmydish.nl/vraag/waarom-wordt-een-banaan-bruin


Bekijk hier alle kookvragen


Vond je het antwoord op deze vraag interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!Volgende vraag →
Wat is gecondenseerde melk?

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.