Is een olijf groente of fruit?

Is een olijf groente of fruit?

Olijven hebben een pit als zaad, daarmee zijn olijven vruchten. De olijf is de vrucht van de olijfboom en komt voor in ongeveer 20 verschillende soorten. Een vrucht is het eetbare deel van een plant met daarin de zaden. De olijf zelf wordt gegeten én uit het vruchtvlees en de pitten haalt men olijfolie. Er bestaat gewone- geraffineerde- en eerste persing olijfolie.

Volgens het Voedingscentrum behoren olijven tot fruit. Het is een vrucht met een pit, net zoals een nectarine of een avocado. Bij fruit denken we echter snel aan zoete vruchten, zoals aardbeien, mango, bananen enzovoorts. Echter zijn olijven niet zoet (suikerhoudend) en ingemaakt het lekkerst. Olijven worden niet rechtstreeks vanaf de boom gegeten.

De meest voorkomende manier van olijven zijn de ingemaakte olijven. Olijven worden ingelegd in zuur, alkalisch of aan de lucht blootgesteld. Olijven worden een aantal maanden tot zelfs een jaar in een zoutwaterbad gelegd om van de bittere smaak af te komen. Je kunt de olijven daarna in verschillende gerechten verwerken.

Ben je op zoek naar lekkere recepten met olijven.

Meer informatie over het verschil tussen groente en fruit?


Bekijk de orginele vraag via:
https://ohmydish.nl/vraag/is-een-olijf-groente-of-fruit


Bekijk hier alle kookvragen


Vond je het antwoord op deze vraag interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!
Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.