Fruitvliegjes vangen in de keuken, hoe kom ik er vanaf?

Hoe kom je het beste en snelste af van die vieze fruitvliegjes in je keuken?

Fruitvliegjes vangen in de keuken, hoe kom ik er vanaf?

Je kent het vast wel: na het kopen van vers fruit zwermen er binnen een dag veel fruitvliegjes boven je fruitschaal. Vooral wanneer het gekochte fruit al wat rijper is kun je er meer last van hebben.

Waar komen ze vandaan? Of, beter nog, hoe kom je er snel vanaf?

Waar komen fruitvliegjes in de keuken vandaan?

Fruitvliegjes zijn enorm aangetrokken tot de geur van azijn en alcohol. Dit is precies de reden waarom ze op rijpend of rottend fruit afkomen.

Al het fruit gaat uiteindelijk gisten, dit geeft een (voor fruitvliegjes) sterke geur af. De vrouwtjes komen op het fruit af en legt tussen de 300 en 900 eitjes.

Op deze manier zijn er altijd voldoende larven om uit te komen.

De meeste eitjes komen al na een dag uit, niet heel gek dus dat je heel snel een ware fruitvliegjesplaag kunt ervaren.

Fruitvliegjes vangen of voorkomen

Zoals het gezegde gaat: voorkomen is beter dan genezen. Hetzelfde is waar wanneer het gaat over voorkomen dat er fruitvliegjes in je keuken komen. Je kunt het meeste fruit ook in de koelkast bewaren, dit voorkomt dat fruitvliegjes bij het fruit kunnen komen.

Soms is het echter lekkerder om fruit, zoals bananen, te laten rijpen op je fruitschaal. Dan kun je niet veel anders dan de fruitvliegjes te vangen.

Fruitvliegje
Fruitvliegje

Fruitvliegjes vangen met een val

Maak een hele simpele val door een klein glaasje te vullen met een laagje bier, wijn of appelazijn. Voeg hier eventueel een klein laagje water aan toe samen met een klein beetje afwasmiddel.

Je zult merken dat de fruitvliegjes zich aangetrokken voelen tot het glaasje, door het afwasmiddel breken ze de waterspanning en zullen ze verdrinken in het mengsel.

Leeg het glaasje na een aantal dagen en zet weer een nieuwe val uit totdat het niet meer nodig is. Dit is de meest snelle en effectieve manier om fruitvliegjes te vangen.

Fruitvliegjes weghouden met een plantje

Behalve het vangen van fruitvliegjes kun je ook kruidenplantjes in de buurt van het verse fruit zetten. Denk aan een basilicum-, dille- of salieplantje. Een bijkomend voordeel is dat je snel toegang tot verse kruiden hebt tijdens het koken.

Goed luchten

Zoals met elke kamer in je huis het geval is, is het ook belangrijk je keuken goed te luchten. Op deze manier blijft de lucht schoon en zullen veel van de vliegjes ook simpelweg weer naar buiten vliegen.


Bekijk de orginele vraag via:
https://ohmydish.nl/vraag/fruitvliegjes-vangen-in-de-keuken-hoe-kom-ik-er-vanaf


Bekijk hier alle kookvragen


Vond je het antwoord op deze vraag interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!Volgende vraag →
Wat is Maldon zout?

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.