Thema: kerstrecepten

335 Recepten

Kerstdesserts 2024
Kerstdesserts 2024
80 Recepten

Kerstrecepten voor de tijd van het jaar waar je fijn samen eet en geniet van verschillende soorten lekkernijen. Ben je op zoek naar heerlijke kerstgerechten? Hier vind je meer dan 330+ gratis leuke en lekkere kerstrecepten voor 2024! Neem dan een kijkje in dit overzicht van kerstrecepten en maak er jouw perfecte kerstdiner mee.

Van leuke voorgerechten zoals een bruschetta met ham en kwarteleitjes of imposante hoofdgerechten zoals een hele gebraden kalkoen tot de lekkerste desserts zoals een échte Franse bûche de Noël. Elk recept is makkelijk te volgen door duidelijke uitleg, zodat jouw kerstdiner in 2024 geheel zonder stress zal verlopen!


Knolselderij gratin

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (12)

Een romige knolselderij gratin met aardappel en rozemarijn is een heerlijk bijgerecht. De knolselderij en rozemarijn maken van een standaard aardappelgratin een winterse gratin met een volle smaak.


Grapefruit dream

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 1 persoon Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Een verfrissende en kruidige grapefruit dream cocktail is perfect tijdens de wintermaanden wanneer grapefruit en rozemarijn op hun best zijn. Deze cocktail is een tikkeltje zoet, zuur en bitter tegelijk.


Walnotencake met walnotenlikeur

Kooktijd 1 uur 5 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (4)

Een smeuïge walnotencake met walnotenlikeur is een heerlijke cake met stukjes walnoot en een volle notensmaak. Garneer eventueel met chocolade, maar zonder ook nog steeds erg smaakvol.


Aardpeersoep

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (2)

Een heerlijke romige aardpeersoep is een smaakvolle soep die perfect is voor de herfst en feestdagen. Extra lekker met hazelnoten en een vleugje nootmuskaat.


Cinnamon roll kerstboom

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (1)

Een cinnamon roll kerstboom is niet alleen overheerlijk, maar ziet er ook nog eens super leuk uit tijdens het kerstontbijt of brunch.


Carpaccio rolletjes

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (1)

Deze carpaccio rolletjes zijn makkelijk klaar en zitten bomvol smaak door de gegrilde courgette en zongedroogde tomaatjes. Een makkelijk en feestelijk hapje.


Pastinaak frietjes

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen

Deze pastinaak frietjes zijn heerlijk tijdens de herfst en een perfect bijgerecht tijdens de feestdagen. Een smaakvol en gezond alternatief voor standaard friet.


Viennetta zelf maken

Kooktijd 1 uur Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Viennetta zelf maken is makkelijker dan je misschien zou denken. Deze ijstaart is een sprankelend pronkstuk welke perfect is als dessert tijdens de feestdagen.


Bordelaisesaus

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (15)

Een bordelaisesaus is een heerlijke fluweelzachte rode wijn saus die niet mag ontbreken tijdens de feestdagen. Makkelijk om te maken en bomvol smaak.


B-52 cocktail

Kooktijd 5 minuten Aantal personen 1 persoon Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

De B-52 cocktail wordt ook wel B52 genoemd is een prachtige cocktail met laagjes. Het is een populaire shot naast de bekende tequila shot tijdens het uitgaan.


Heldere ossenstaartsoep

Kooktijd 3 uur 45 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Een heldere ossenstaartsoep is een heerlijke bouillon gemaakt van ossenstaart, groenten en kruiden. Een makkelijke versie zonder te binden, waardoor deze ossenstaartbouillon lichter is dan gebruikelijk.


Butterscotch

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (8)

Een butterscotch saus maak je gemakkelijk zelf met enkele ingrediënten. Een heerlijke karamel-achtige saus die je cake of andere desserts nog lekkerder zullen maken.


Carpaccio bonbons

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Deze carpaccio bonbons zijn een feestelijk voorgerecht tijdens kerst met een heerlijke zelfgemaakte truffeldressing. Extra lekker met hazelnoten en een koekje van Parmezaanse kaas.


Balsamico uitjes

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (6)

Deze balsamico uitjes zijn heerlijk als hapje en ideaal in combinatie met bijvoorbeeld (vegan) paté. Zachte kleine uien in een heerlijke balsamico siroop maak je met weinig ingrediënten.


Bokkenpootjes toetje

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (11)

Deze bokkenpootjes toetjes zijn heerlijke herfst toetjes in een glaasje en te maken met weinig ingrediënten. Een perentoetje met weinig moeite en een groots effect.


Jouw eigen kerstmenu 2024

Stel zelf je eigen kerstmenu samen met deze heerlijke kerstrecepten. Maar hoe stel je een kerstmenu samen? Het samenstellen van een goed kerstmenu hoeft niet heel moeilijk te zijn, je hoeft maar met een aantal zaken rekening te houden.

1) Maak gerechten waar je jezelf comfortabel bij voelt.

Niemand wil stress tijdens het maken van een uitgebreid kerstdiner. Maak het jezelf daarom makkelijk en maak gebruik van recepten en gerechten die je al goed, of grotendeels kent. Zo voorkom je dat je voor onaangename verassingen komt te staan.

Wil je toch graag wat anders of nieuws op tafel zetten? Begin dan ruim op tijd met het oefenen en uitproberen van bepaalde gerechten, zo weet je precies hoe lang de bereidingswijze duurt en of je eventuele voorbereidingen moet treffen.

2) Maak het kerstmenu simpeler naar mate er meer mensen bij je komen eten.

Dit is zeker waar voor diegene met een kleine(re) keuken. Een kerstmenu voor 4 - 6 personen is in elke keuken wel te bereiden. Ga je echter voor meer dan 6 personen koken? Denk dan aan eventueel ruimtegebrek op het fornuis, aanrecht en afwas.

Een simpel kerstmenu hoeft niet per se saai of zelfs eenvoudig zijn. Je wil immers een heerlijke maaltijd op tafel zetten met Kerst. Kook je voor een grote groep mensen? Kies dan voor gerechten die je op voorhand kunt bereiden. Zo heb je op het moment zelf ook genoeg tijd voor jezelf en de mensen die bij je komen eten!

Kerst apéro en voorgerechten kerstdiner

Apéro is een Frans woord dat een afkorting is van ‘apéritif’, ofwel een drankje die je voor de maaltijd serveert. Serveer drankjes die de eetlust bevorderen, zoals bijvoorbeeld: champagne, droge witte wijn, gin & tonic, martini of pastis. Het doel van deze drankjes is om de maag voor te bereiden op een uitgebreid diner.

Tip: zorg ervoor dat de hapjes klaar staan voordat je gasten arriveren. Wel zo handig!

Kies voor het voorgerecht hapjes die je koud (of eventueel lauwwarm) serveert. Op deze manier hoef je geen kook- bak- of gaar tijden in je achterhoofd te houden. Denk aan een carpaccio, witlofbootjes met kip kerrie, oesters, blini's met gerookte zalm of mini bladerdeeg kerstboompjes.

Tweede kerstgerecht

Een veelvoorkomend gerecht die je tijdens de tweede gang, ofwel tussengerecht, kunt serveren is soep met brood. Maak een soep die niet al te zwaar valt, aangezien het hoofdgerecht nog op tafel gaat komen. Een aantal voorbeelden: bique de homard (kreeftensoep), een romige paddenstoelen-truffelsoep, bouillabaise (vissoep) of een helder ossenstaartsoep.

Je kunt ook bij bekende en vertrouwde soepgerechten blijven en er een leuke twist aan geven. Giet bijvoorbeeld een beetje room in een leuke spiraalvorm in tomatensoep of een extra fijne garnituur zoals cress of een aparte(r) soort brood.

Tussen de gerechten door wordt er ook vaak gekozen voor het serveren van een spoom of scroppino, dit heeft als doel het neutraliseren van de smaakpupillen.

Kerst hoofdgerecht 2024

Het “Pièce de Résistance”- ofwel het belangrijkste onderdeel van het kerstmenu: het hoofdgerecht. Dit is een warme maaltijd met meestal een centraal ingrediënt zoals een hele gebraden eend, een lekkere varkensrollade uit de oven, gevulde kwartels of een bloemkoolsteak met champignons. Het hoofdgerecht serveer je met onder andere verschillende soorten sausjes, jus en groenten. Neem vooral de tijd om van het Kerst hoofdgerecht te genieten, samen met je gasten. Dat is het allerbelangrijkste!

Kerstdessert of nagerecht

Na het hoofdgerecht komt er uiteraard een dessert, toetje, nagerecht. Dit is in de meeste gevallen een zoet gerecht, een aantal voorbeelden: Eton mess met rode bessen, zachte chocolademousse (zelfgemaakt!), tulbandcake met appel en kaneel, een Franse bûche de Noël of een klassieke trifle. Combineer dit met een kopje koffie, thee en eventueel een sterker drankje zoals whiskey zijn bij vele favoriet.

Uitgelicht recept

Doe inspiratie op met deze lekkere recepten, speciaal voor jou hebben wij dit recept als tip klaargezet. Wat dacht je van deze lekkere hele gebraden eend ? Een hele gebraden eend is hét pronkstuk op de kersttafel. Met dit recept kan het niet mis gaan voor een perfect gegaarde eend. Met een vulling van groenten.

Categorie Hoofdgerechten Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 4 personen

Hele gebraden eend

Ingrediënten


  • 1 hele eend van ongeveer 2.5 kg
  • 3 kleine uien
  • 2 kleine rode uien
  • 8 knoflooktenen
  • 2 wortels
  • 2 bleekselderij stengels
  • paar takjes verse tijm + meer ter garnering
  • 1 eetlepel gerookte paprika poeder
  • 1.5e theelepel zout
  • peper naar smaak
  • 1 sinaasappel ter garnering

Bereiding

(56)
1
Schil de wortels met de dunschiller en was de wortels en bleekselderij stengels en snijd deze in kleine stukjes. Maak de stukjes niet te groot, dat maakt het lastiger om de eend ermee te vullen en het zal niet tegelijk met de eend gaar zijn.
2
Pel de knoflooktenen en uien en snijd deze grof. Meng het gerookte paprika poeder met zout en peper in de kleine kom.
3
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
4
Dep de eend goed droog met keukenpapier en verdeel het kruidenmengsel aan de binnen- en buitenkant van de eend.

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.