Keuken: zweeds

6 Recepten

Recepten uit de Zweedse keuken


Cinnamon roll kerstboom

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (1)

Een cinnamon roll kerstboom is niet alleen overheerlijk, maar ziet er ook nog eens super leuk uit tijdens het kerstontbijt of brunch.


Zweedse saffraanbroodjes

Kooktijd 1 uur 5 minuten Aantal personen 10 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (5)

Deze Zweese saffraanbroodjes ken je misschien wel onder de namen lussebullar of lussekatter. Een zoet broodje met de smaak en kleur van saffraan, een echte aanrader.


Gravad lax

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Klassieke gravad lax maken is heel makkelijk, je moet wel even geduld hebben voor deze gemarineerde zalm. Een heerlijk en feestelijk gravad lax voorgerecht, met o.a. dille en citroen.


Zweedse kaneelbroodjes

Kooktijd 1 uur 10 minuten Aantal personen 10 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (32)

Deze heerlijke Zweedse kaneelbroodjes zijn makkelijk om te maken. Heerlijk met een grote kop thee. Recept voor 30 kaneelbroodjes.


Zweeds dillebrood

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (4)

Hartig Zweeds dillebrood is lekker als bijgerecht voor heel veel hoofdgerechten. Gemaakt met roomkaas, ui en dille. Recept voor 6 personen.


Hasselback aardappelen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (20)

De Hasselback zoals die in Stockholm (Zweden) gegeten wordt. Je kunt er ook kaas en/of spek aan toevoegen. Recept voor 4 personen.


Uitgelicht recept

Doe inspiratie op met deze lekkere recepten, speciaal voor jou hebben wij dit recept als tip klaargezet. Wat dacht je van deze lekkere gravad lax ? Klassieke gravad lax maken is heel makkelijk, je moet wel even geduld hebben voor deze gemarineerde zalm. Een heerlijk en feestelijk gravad lax voorgerecht, met o.a. dille en citroen.

Categorie Voorgerechten Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen

Gravad lax

Ingrediënten


  • 500 - 800 gram verse zalmfilet (met huid)
  • 30 gram maldon zout
  • halve theelepel zwarte peperkorrels
  • 30 gram lichtbruine basterdsuiker
  • halve citroen (rasp)
  • bosje verse dille
  • 2 eetlepels gin

Ingrediënten saus

  • 1 theelepel mosterd
  • paar takjes verse dille
  • halve citroen (sap)
  • klein scheutje olijfolie

Bereiding

(9)
1
Plaats de zwarte peperkorrels in een vijzel en stamp deze fijn. Voeg het maldon zout samen met de suiker, rasp van een halve citroen en een klein bosje verse dille toe en stamp dit tot een egaal mengsel.
2
Controleer of er nog graten in de zalm aanwezig zijn en verwijder deze met een (vis)pincet.
3
Verdeel het dille mengsel over de zalm en besprenkel met 2 eetlepels gin. Pak de zalmfilet met de marinade strak in met huishoudfolie en leg op een bord of in een kom.
4
Leg hier zwaars op de zalm en zet deze minimaal 12 uur in de koelkast, bij voorkeur 24 uur.Gravad lax

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.