Keuken: surinaams

15 Recepten

Het leuke en lekkere van de Surinaamse keuken is dat deze erg uitgebreid is. Dit komt doordat inwoners van Suriname afkomstig zijn van vrijwel alle werelddelen. Daardoor is een unieke keuken ontstaan door invloeden van grote keukens, waaronder Indonesisch, Indiaas, Afrikaans, Chinees, Nederlands, Joods, Portugees en Inheems.

De populairste en bekende Surinaamse gerechten kun je thuis heel makkelijk zelf maken. Denk aan een heerlijke Surinaamse bami of nasi, maar ook roti, saoto soep en de allerlekkerste pom. De Surinaamse keuken is een echte aanrader voor iedereen die met gevoel wil koken, en niet hoeft te letten op precieze hoeveelheden. Behalve de ingrediënten voeg je zelf liefde, tijd en aandacht toe.

Ontdek hier de lekkerste Surinaamse recepten en gerechten zodat je die vanaf nu ook bij jou thuis kunt maken! Nyan switi! (eet smakelijk!)


Surinaamse bojo - Cassave cake

Kooktijd 1 uur 20 minuten Aantal personen 10 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Surinaamse bojo is een bekende cassave cake die vaak met feestjes wordt gemaakt. Je kunt eventueel ook nog rozijnen toevoegen aan deze smeuïge cake met kokos.


Broodje pom

Kooktijd 2 uur 15 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (5)

Surinaamse pom is een ovenschotel met pomtayer, kip en de lekkerste saus. Maak eens een populair broodje pom, extra lekker met zuurgoed en sambal.


Surinaams zuurgoed

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (17)

Surinaams zuurgoed met komkommer en paprika is ontzettend smaakvol door de toevoeging van kruiden, een super lekker bijgerecht van knapperige groenten.


Surinaamse pom

Kooktijd 2 uur 10 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Een bekend en populair gerecht in Suriname: de Surinaamse pom. Een goede pom is een tikkeltje zoet, zuur, zout én umami tegelijk en heeft een vrij stevige structuur.


Surinaamse puntjes

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (12)

Surinaamse puntjes, ofwel Surinaamse broodjes, zijn niet zacht maar ook niet hard en dat maakt deze broodjes juist zo lekker. Te maken met weinig ingrediënten.


Surinaamse bruine bonen met rijst

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (24)

BB met R, ofwel Bruine Bonen met Rijst is een simpel en lekker doordeweeks Surinaams gerecht. Een lekkere combinatie van bruine bonen, kip, spekjes en madame Jeanette.


Surinaams broodje bakkeljauw

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Maak een heerlijk Surinaams broodje bakkeljauw gemaakt van gedroogde en gezouten kabeljauw. Geserveerd op een broodje met sambal, zuur en roomboter.


Cassave frietjes

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Deze cassave frietjes zijn ontzettend krokant met een iets zachte binnenkant. Niet alleen lekker, maar deze cassave friet uit de oven is ook nog eens gezond.


Surinaamse nasi

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (38)

Een Surinaamse nasi is niet alleen super smaakvol maar ook nog eens makkelijk te maken. Extra lekker met kip, maar kan eventueel ook zonder kip.


Saoto soep

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (18)

Deze saoto soep zit boordevol smaak door de combinatie van kruidige bouillon met krokante toppings. Een Surinaamse maaltijdsoep, een aanrader voor elke dag van het jaar.


Maizena koekjes

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (11)

Deze maizena koekjes heten ook wel Surinaamse gomma koekjes. Een makkelijk en bros koekje die er ook nog eens leuk uitzien.


Surinaamse kippendijen uit de slowcooker

Kooktijd 4 uur 15 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (82)

Deze Surinaamse kippendijen uit de slowcooker zijn heerlijk mals, kruidig en licht pittig. De gemarineerde kip kan ook in een braadpan gemaakt worden.


Surinaamse bami

Kooktijd 25 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (27)

Surinaamse bami is een super makkelijk gerecht met veel smaken, zoet en zout tegelijk met knoflook, selderij en een lekkere plakkerige saus.


Surinaamse phulauri met zoete tomaten chutney

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 10 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Een heerlijke snack uit Suriname. Deze Surinaamse phulauri met zoete tomaten chutney is gefrituurd en geschikt voor vegetariërs!


Surinaamse roti

Kooktijd 1 uur 55 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (32)

Traditioneel eet je Surinaamse roti met je handen, geweldig toch? Deel met familie en vrienden en geniet er volop samen van. Recept voor 6 personen.


Uitgelicht recept

Doe inspiratie op met deze lekkere recepten, speciaal voor jou hebben wij dit recept als tip klaargezet. Wat dacht je van deze lekkere surinaams broodje bakkeljauw ? Maak een heerlijk Surinaams broodje bakkeljauw gemaakt van gedroogde en gezouten kabeljauw. Geserveerd op een broodje met sambal, zuur en roomboter.

Categorie Lunch Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Calorieën 166 calorieën p.p.

Surinaams broodje bakkeljauw

Ingrediënten


  • 450 gram bakkeljauw
  • 1 tomaat of 200 gram tomaten uit blik
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 2 takjes bladselderij
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 4 harde broodjes
  • Maggiblokje
  • Zonnebloemolie
  • Zout en peper
  • Roomboter (optioneel)
  • Zuur (optioneel)
  • Sambal (optioneel)

Bereiding

(9)
1
Begin met het ontzouten van de bakkeljauw door deze tenminste 30 minuten in een grote pan met een flinke laag heet water te leggen.
2
Giet het water na 30 minuten af en proef een stukje bakkeljauw om te weten hoe zout hij is.
3
Je kunt de bakkeljauw nog een extra half uurtje in heet water leggen mocht je hem toch nog te zout vinden.
4
Giet af en trek de bakkeljauw in kleine stukjes. Gebruik hier een kom en je vingers voor. Zorg ervoor dat er geen graten in de vis meer zitten.

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.