Keuken: frans

207 Recepten

Franse desserts
Franse desserts
46 Recepten
Frans ontbijt
Frans ontbijt
7 Recepten
Franse lunch
Franse lunch
35 Recepten
Franse apéro
Franse apéro
18 Recepten

Hier vind je de lekkerste en makkelijk te volgen recepten uit de Franse keuken. Van tijdloze klassiekers zoals een pot au feu, crudité, lekkere lunch gerechten tot een steak tartaar en confit de canard. In dit overzicht vind je écht lekkere recepten en gerechten vanuit elk Frans departement. De Franse keuken gebruikt hoofdzakelijk veel seizoensgroenten en zoveel mogelijk lokale producten.


Zelfgemaakte remouladesaus

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (35)

Een zelfgemaakte remouladesaus is makkelijk te maken. Een simpele saus op basis van mayonaise met augurk en verse kruiden.


Aardbeien Romanoff

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (20)

Deze coupe met gemarineerde aardbeien is super makkelijk te maken. Een aardbeien Romanoff heeft weinig ingrediënten en is zo klaar.


Aligot - Franse aardappelpuree met kaas

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (23)

Aligot is een Franse aardappelpuree met kaas, deze bergkaas is zacht en mild van smaak en smelt goed. Bij een aligot kun je draden trekken van de kaas.


Bloemkoolgratin met mornay saus

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (11)

Een simpele bloemkoolgratin met mornay saus is ontzettend lekker als bijgerecht of als vegetarische maaltijd.


Witlof tartiflette

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (18)

Een tartiflette is een Frans gerecht uit de Savoie regio in de Franse alpen. Probeer ook eens een witlof tartiflette met prei, spekjes en aardappel.


Parijse appelflan

Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (25)

Deze Parijse appelflan is super lekker met een romige vanillepudding. Ook wel bekend als flantaart, flan pâtissier of flan parisien. Een overheerlijke en klassieke Franse taart.


Geroosterde Roseval aardappelen met knoflook

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (15)

Aardappelen uit de oven zijn altijd een goed idee voor een makkelijk bijgerecht. Probeer eens deze geroosterde Roseval aardappelen met knoflook, met een prachtige kleur én super lekker!


Valentijns beignets

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Deze Valentijns beignets zijn heerlijke Franse luchtige deegkussentjes die iets weg hebben van donuts. Een simpel deeg dat gefrituurd wordt.


Paris Brest

Kooktijd 1 uur 10 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (18)

Als je van nootjes en karamel houdt is deze Paris brest een echte aanrader! Een krans van soezenbeslag met een heerlijke romige praliné vulling.


Pommes noisette

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (21)

Deze kleine aardappelbolletjes ken je misschien wel uit de diepvries. Maar wist je dat je deze zelf kunt maken met o.a. aardappelpuree? Een heerlijk bijgerecht!


Vissoufflé

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (10)

Deze heerlijk luchtige wijting soufflé is makkelijk om te maken, maar dient meteen geserveerd te worden omdat een soufflé snel inzakt. Extra lekker met een béchamelsaus.


Konijn met witte wijn en champignons uit de slowcooker

Kooktijd 6 uur 45 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (40)

Dit gerecht zit boordevol smaak door de knoflook en spekjes. Super malse konijn met witte wijn en champignons uit de slowcooker, een feestelijk gerecht!


Gegratineerde champignons

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (62)

Deze mini champignon gratin is super leuk als éénpersoons portie in kleine ovenschaaltjes. Ook lekker in een grote ovenschaal voor een makkelijk vegetarisch bijgerecht.


Zelf beurre blanc maken

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (29)

Zelf beurre blanc maken is niet zo moeilijk als je misschien zou denken. Een heerlijke witte wijnsaus met sjalotjes die perfect is bij vis. Een botersaus die fluweelzacht en romig is.


Pot au feu

Kooktijd 3 uur 45 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (26)

Een pot au feu betekent letterlijk pan op het vuur. Deze Franse klassieker is een heerlijke soep gemaakt met onder andere geurige bouillon, stoofvlees en groenten.


Uitgelicht recept

Doe inspiratie op met deze lekkere recepten, speciaal voor jou hebben wij dit recept als tip klaargezet. Wat dacht je van deze lekkere steak frites ? Steak frites is een klassieker uit de Franse bistro, maar de lekkerste steak friet maak je makkelijk zelf thuis. Met tips voor malse biefstuk en recept voor klassieke bearnaisesaus.

Categorie Hoofdgerechten Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen

Steak frites

Ingrediënten


  • 4 biefstukken
  • olijfolie
  • ongeveer 600 gram friet
  • flinke handvol sla, bijvoorbeeld veldsla
  • halve komkommer
  • handvol cherrytomaatjes
  • 1 theelepel mosterd
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 9 eetlepels zonnebloemolie of andere neutrale olie
  • peper en zout naar smaak
  • kruidenboter of bearnaisesaus om erbij te serveren
  • optioneel: mayonaise

Bereiding

(10)
1
Haal de biefstuk een half uur vooraf uit de koelkast om deze op kamertemperatuur te laten komen.
2
Je kunt ervoor kiezen om de friet te kopen of zelf te maken, je leest hier uitgebreid waar je op kunt letten voor de lekkerste zelfgemaakte friet. Verwarm frituurolie of gebruik een airfryer om de friet krokant te bakken.
3
In de Franse bistro kun je vaak kiezen welke saus je bij de steak frites wilt, meestal is dit bearnaisesaus of kruidenboter maar vaak is er ook nog de keuze champignonroomsaus of pepersaus. Aan jou de keuze welke je kiest en of je deze zelf gaat maken of kant-en-klaar gebruikt.
4
Maak de dressing (vinaigrette) direct in een middelgrote kom door 1 theelepel mosterd samen met 3 eetlepels rode wijnazijn te mengen. Voeg langzaam 9 eetlepels olie toe en roer glad met een garde, zo zal de olie en azijn mooi mengen. Breng op smaak met peper en zout.

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.