Keuken: frans

206 Recepten

Franse desserts
Franse desserts
46 Recepten
Frans ontbijt
Frans ontbijt
7 Recepten
Franse lunch
Franse lunch
35 Recepten
Franse apéro
Franse apéro
18 Recepten

Hier vind je de lekkerste en makkelijk te volgen recepten uit de Franse keuken. Van tijdloze klassiekers zoals een pot au feu, crudité, lekkere lunch gerechten tot een steak tartaar en confit de canard. In dit overzicht vind je écht lekkere recepten en gerechten vanuit elk Frans departement. De Franse keuken gebruikt hoofdzakelijk veel seizoensgroenten en zoveel mogelijk lokale producten.


Roseval wedges uit de oven

Kooktijd 25 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (14)

Heerlijke roseval aardappeltjes uit de oven, met rozemarijn en knoflook. Een ideaal en simpel bijgerecht voor elke dag van de week.


Sperziebonen salade

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (19)

Deze sperziebonen salade is een perfect bijgerecht, klaar in een handomdraai. Knapperige sperziebonen, een frisse vinaigrette met citroen en een sjalotje, meer heb je niet nodig.


Bonne femme schotel

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (40)

Dit recept voor een ouderwetse bonne femme schotel zit boordevol groenten en aardappel, een smaakvolle maaltijd of serveer de bonne femme garnituur als bijgerecht.


Paashaas broodjes

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (6)

Deze schattige paashaas broodjes zijn leuk om te maken samen met de kinderen tijdens Pasen. Een heerlijk brioche brood, een beetje zacht, luchtig en een tikkeltje zoet.


Oeufs en cocotte

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (15)

Met oeufs en cocotte kun je blijven variëren, deze eieren uit de oven zijn heerlijk om broodsoldaatjes in te dippen. Leuk tijdens de paasbrunch of serveer ze als ontbijt.


Croque monsieur

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (17)

Een heerlijke krokante croque monsieur is een perfect lunch gerecht. Extra lekker met bechamelsaus, dubbel kaas en een frisse salade voor erbij.


Driekoningentaart: galette des rois

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 8 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (12)

Deze driekoningentaart hoort bij driekoningen, op 6 januari wordt deze 'galette des rois' overal in Frankrijk gegeten. Een makkelijke bladerdeegtaart met frangipane.


Gegratineerde oesters

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Niet iedereen is even dol op rauwe oesters, gaar ze daarom eens in de oven. Deze gegratineerde oesters met o.a. sjalot en witte wijn zijn het perfecte feestelijke voorgerecht of hapje.


Klassieke oesters

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (11)

Heerlijke klassieke oesters met een sjalot vinaigrette, ouderwets lekker met verjus. Een heerlijk fris voorgerecht, dit feestelijke gerecht is vooral in Frankrijk een traditie tijdens de feestdagen.


Crêpes Suzette

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (12)

Crêpes Suzette zijn een fantastisch klassiek Frans dessert met geflambeerde flensjes in sinaasappelsaus. Liefst nog met een bolletje vanille ijs.


Amuse van coquille met vanille

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (43)

Een snelle en makkelijke amuse van coquille met vanille staat binnen 10 minuten op tafel. Een luxe hapje voor de feestdagen, perfect voorafgaand aan het diner.


Briesoep met champignons

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (71)

Een súper romige soep met kaas, prei en meer. Deze briesoep met champignons is een mega lekker vegetarische soep, ideaal als lunch of maaltijdsoep.


Kip in het pannetje

Kooktijd 2 uur 10 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (16)

Kip in het pannetje, ook wel bekend als de Franse klassieker 'Poule au pot'. Langzaam gegaarde kip en groenten in een smaakvolle bouillon, een aanrader!


Gribiche saus

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (12)

Een Franse gribiche saus is een mayonaise-achtige saus met kappertjes en verse kruiden. De sauce Gribiche wordt in Frankrijk o.a. geserveerd bij 'poule au pot'.


Zelfgemaakte remouladesaus

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (35)

Een zelfgemaakte remouladesaus is makkelijk te maken. Een simpele saus op basis van mayonaise met augurk en verse kruiden.


Uitgelicht recept

Doe inspiratie op met deze lekkere recepten, speciaal voor jou hebben wij dit recept als tip klaargezet. Wat dacht je van deze lekkere steak frites ? Steak frites is een klassieker uit de Franse bistro, maar de lekkerste steak friet maak je makkelijk zelf thuis. Met tips voor malse biefstuk en recept voor klassieke bearnaisesaus.

Categorie Hoofdgerechten Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen

Steak frites

Ingrediënten


  • 4 biefstukken
  • olijfolie
  • ongeveer 600 gram friet
  • flinke handvol sla, bijvoorbeeld veldsla
  • halve komkommer
  • handvol cherrytomaatjes
  • 1 theelepel mosterd
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 9 eetlepels zonnebloemolie of andere neutrale olie
  • peper en zout naar smaak
  • kruidenboter of bearnaisesaus om erbij te serveren
  • optioneel: mayonaise

Bereiding

(10)
1
Haal de biefstuk een half uur vooraf uit de koelkast om deze op kamertemperatuur te laten komen.
2
Je kunt ervoor kiezen om de friet te kopen of zelf te maken, je leest hier uitgebreid waar je op kunt letten voor de lekkerste zelfgemaakte friet. Verwarm frituurolie of gebruik een airfryer om de friet krokant te bakken.
3
In de Franse bistro kun je vaak kiezen welke saus je bij de steak frites wilt, meestal is dit bearnaisesaus of kruidenboter maar vaak is er ook nog de keuze champignonroomsaus of pepersaus. Aan jou de keuze welke je kiest en of je deze zelf gaat maken of kant-en-klaar gebruikt.
4
Maak de dressing (vinaigrette) direct in een middelgrote kom door 1 theelepel mosterd samen met 3 eetlepels rode wijnazijn te mengen. Voeg langzaam 9 eetlepels olie toe en roer glad met een garde, zo zal de olie en azijn mooi mengen. Breng op smaak met peper en zout.

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.