Spekkoek

(12)

Klassieke spekkoek komt oorspronkelijk uit Nederlands-Indië. Dunne laagjes vanille cake wisselen zich af met dunne laagjes kruidige cake; de moeite waard!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-06-2017, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 15 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 16-11-2022

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake
Spekkoek

Ingrediënten


  • 9 eieren
  • 230 gram poedersuiker
  • 230 gram boter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
  • 115 gram bloem
  • 1 vanille stokje
  • 2,5 eetlepels speculaaskruiden
  • 1/2e theelepel nootmuskaat
  • paar druppels citroensap

Kookgerei nodig


  • elektrische mixer
  • keukenpapier
  • 2 grote kommen
  • garde
  • springvorm (26 cm)
  • bakpapier
  • siliconen kwast
  • oven
  • 2 lepels

Spekkoek Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/spekkoek


Voorbereiding – 15 minuten

Als je zelf speculaaskruiden wilt maken, dien je dit eerst te doen. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Ontvet de kom en garde van je elektrische mixer met een paar druppels citroensap en keukenpapier. Scheid dan de eieren en voeg 7 eiwitten toe aan de ontvette kom samen met een eetlepel poedersuiker. De overige 2 eiwitten kun je gebruiken voor een ander recept, zoals pavlova

Houd de 9 eidooiers apart en klop de eiwitten enkele minuten, tot er stijve pieken zijn ontstaan.

Meng de zachte boter met de overige poedersuiker tot een glad mengsel. Roer er dan de eidooiers doorheen, wederom tot het glad is. Dit kun je doen met een garde of met een elektrische mixer, het hoeft niet luchtig te zijn. Voeg het merg van 1 vanillestokje toe. 

Schep de luchtige eiwitten door het botermengsel en verdeel het beslag dan in gelijke delen over 2 kommen. Voeg speculaaskruiden en nootmuskaat toe aan 1 helft van het beslag, deze helft van het beslag zal donkerder van kleur worden.

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius, bij voorkeur met onder warmte. 

Spekkoek
Zelf spekkoek maken

Spekkoek afmaken – 1 uur

Verdeel 2,5 eetlepel wit beslag over de bodem van de springvorm. Verdeel dit dunne laagje zo gelijkmatig mogelijk. Bak het ongeveer 5 minuten, haal het dan uit de oven en stel deze in op bovenwarmte als dit mogelijk is.

Verdeel er dan 2,5 eetlepel donker beslag over (het beslag met de kruiden), wederom zo gelijkmatig mogelijk. Bak dit dan wederom 5 minuten lang. De exacte tijd is afhankelijk van je oven, het deeg moet net gaar zijn, zacht blijven en niet verkleuren.

Herhaal de laagjes tot al het beslag is gebruikt. Laat de spekkoek een beetje afkoelen voor je deze uit de springvorm haalt. Snijd eventueel de randjes weg en geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-06-2017, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 15 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 16-11-2022


Waardeer dit recept!
12 stemmen

0 reacties op Spekkoek

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.