Een goede Limburgse koude schotel maak je een dag vooraf! Perfect om te serveren op feestjes met harde broodjes. Recept voor 4 kilo koude schotel.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 11-05-2017, dit recept is voor 10 personen en duurt 49 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 15-01-2024
Tip: wil je niet zoveel koude schotel maken? Reken dan uit hoeveel ingrediënten je nodig hebt aan de hand van: 1 kilo rundvlees op 1.6 kilo aardappelen.
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/limburgse-koude-schotel
Vul 2 pannen met water en breng deze aan de kook. Leg de stukken rundersoepvlees in 1 van de grote pannen met water en zet het vuur op zijn laagst. Laat het vlees 4+ uur rustig garen, totdat het rundvlees makkelijk los komt.
Begin met het schillen van de aardappels en wortelen. Kook de aardappelen gaar in de andere pan, controleer of ze gaar zijn door met een vork in een aardappel te prikken. Gaat de vork er makkelijk in? Dan zijn de aardappelen klaar om verwerkt te worden. Giet de aardappelen dan af en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Snijd de aardappelen in kleine blokjes en de wortelen in plakjes. Vul de pan waar de aardappelen in hebben gezeten nogmaals met water en breng aan de kook. Kook de wortelen bijna gaar, voeg er dan de diepvrieserwten aan toe. Giet de wortelen en de erwten dan af, en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Haal het vlees uit de pan en laat tot kamertemperatuur afkoelen. Gooi de overgebleven runderbouillon niet weg, gebruik deze als een basis voor een heerlijke soep.
Voeg de aardappelblokjes en gekookte erwten en wortelen toe aan de (hele) grote kom. Meng alles goed door elkaar.
Trek met behulp van twee vorken het rundersoepvlees los (als pulled-pork) en meng dit door de groenten.
Schil de zure appels en snijd deze in fijne blokjes, voeg toe aan de kom. Snijd 10 - 14 augurken in fijne plakjes of stukjes en voeg deze samen met alle zilveruitjes toe aan de kom.
Meng alles nogmaals goed door elkaar heen. Breng alles op smaak met flink wat peper en zout. Voeg nu 700 ml mayonaise toe (ja, echt!) en meng alles goed door elkaar.
Proef, en bepaal hoeveel citroensap er door de Limburgse koude schotel heen moet. Dek de grote kom met de koude schotel af met huishoudfolie en laat een nacht rusten in de koelkast.
Deze koude schotel is heerlijk om te serveren op feestjes met bijvoorbeeld wat harde broodjes en een bedje sla. Eet smakelijk!
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 11-05-2017, dit recept is voor 10 personen en duurt 49 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 15-01-2024
Hoi! Afgelopen week deze schotel gemaakt voor een groep pubers van de jeugdclub! Ik gebruikte kipdijfilet ipv rundvlees en garneerde ‘voor de leuk én lekker’ het geheel nog met halve gekookte eieren. Het was een gróóóóót succes! Dan weet je weer wat een nacht intrekken van smaken doet voor een salade! Ik maakte overigens de mayonaise zelf. Ja, eieren heb ik altijd volop want eigen kippen :-) Bedankt weer voor de inspiratie en jullie altijd kloppende recepten! Groetjes Florina.
Thank you so much Eddy!
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.