Knolselderij soep met spekvet en croutons

(9)

Een overheerlijke romige knolselderij soep met spekvet en croutons. Gebakken in het vet van de spek voor een ontzettend smaakvolle soep.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 18-05-2017, dit recept is voor 6 personen en duurt 35 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 23-09-2023

Kooktijd 35 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Lunch
Knolselderij soep met spekvet en croutons

Ingrediënten


  • 1/2e knolselderij
  • 1 ui
  • 800 ml kippenbouillon
  • 3 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • peper (en eventueel zout) naar smaak
  • 3 sneetjes brood
  • 3 knoflooktenen
  • vet van gebakken spek
  • 150 ml room
  • optioneel: peterselie om te garneren

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan
  • blender of staafmixer
  • middelgrote bakpan

Knolselderij soep met spekvet en croutons Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 35 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Lunch

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/knolselderij-soep-met-spekvet-en-croutons


Voorbereiding – 15 minuten

Schil de knolselderij, was deze en snijd in grove stukken. Pel de ui en knoflooktenen en snijd de ui en 1 knoflookteen grof. Snijd de andere 2 knoflookteentjes door de helft. 

Snijd het spek grof en bak dit, rugspek smelt het beste maar je kunt eventueel ook ander soort spek gebruiken. In het vet van de spek gaan we de ui, knoflook en knolselderij aan fruiten, ook gebruiken we nog extra spekvet voor bovenop de soep. Dit geeft de soep een extra hartige en overheerlijke smaak. 

Bak het spek samen met de 2 overige knoflooktenen. Verwijder dan het spek en de knoflook zodat alleen het smaakvolle vet overblijft. 

Knolselderij soep met spekvet en croutons
Knolselderij soep met spekvet en croutons

Knolselderij soep met spekvet en croutons afmaken – 20 minuten

Houd een groot deel van het vet apart en verhit een beetje van het spekvet in de middelgrote pan en fruit hierin de ui en 1 knoflookteen. Voeg na enkele minuten ook de grof gesneden knolselderij toe.

Voeg de kruidnagels en laurierblaadjes toe. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Kook de soep 10 minuten en verwijder dan de kruidnagels en laurierblaadjes. 

Maak ondertussen de croutons. Snijd de korstjes van de sneetjes brood en snijd het brood in blokjes. Houd een beetje spekvet apart voor op de soep en verhit de rest in de middelgrote bakpan. Bak hierin de broodblokjes tot deze goudbruin en krokant zijn geworden. 

Pureer de soep zodra de knolselderij zacht is geworden, exacte tijd is afhankelijk van de grootte van de stukken. Gebruik hiervoor een blender of staafmixer. 

Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout. Het zout is optioneel, aangezien het spekvet al vrij zout is. 

Serveer met extra spekvet, croutons en eventueel peterselie ter garnering. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 18-05-2017, dit recept is voor 6 personen en duurt 35 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 23-09-2023


Waardeer dit recept!
9 stemmen

Knolselderij soep met spekvet en croutons: Veel gestelde vragen

Welk spek kan ik het beste gebruiken?

Gebruik bij voorkeur rugspek, dat is vetter en smelt beter dan bijv. ontbijtspek.

Kan ik het spekvet ook weglaten?

Je kunt het spekvet eventueel weglaten, maar dan zal de soep minder smaakvol zijn.

0 reacties op Knolselderij soep met spekvet en croutons

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.