Karamelijs

(30)

Zijdezacht en heerlijk karamelijs. Dit recept heeft maar een aantal ingrediënten nodig, klaar in een half uur + wachttijd.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-04-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 25 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 10-06-2023

Kooktijd 25 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Toetjes
Karamelijs

Ingrediënten


  • 150 ml volle melk
  • Halve liter slagroom
  • 4 eidooiers
  • 6 eetlepels suiker

Kookgerei nodig


  • Ijsmachine
  • Klein sauspannetje
  • Middelgrote pan
  • Garde
  • Keukenmachine met garde
  • Spatel

Karamelijs Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 25 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Toetjes

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/karamelijs


Voorbereiding -- 10 minuten

Vermeng de melk samen met de slagroom in een middelgrote pan en verhit langzaam. Voeg in de tussentijd suiker en een eetlepel water toe aan een klein sauspannetje.

Roer niet, laat het rustig aan opwarmen totdat de suiker begint te karameliseren. Wees voorzichtig! Karamel is namelijk erg heet!

Zodra de suiker een bruine kleur krijgt is de karamel klaar, roer de karamel voorzichtig door de melk en slagroom met een garde. 

Karamelijs
Zelf karamelijs maken

Het karamelijs afmaken -- 15 minuten + wachttijd

Doe 4 eidooiers en 2 eetlepels suiker in de kom van je keukenmachine en klop totdat het mengsel wit uitslaat. Dit duurt ongeveer 4 - 5 minuten op hoge snelheid.

Giet er voorzichtig het hete melk en slagroom mengsel doorheen. Blijf mengen om te voorkomen dat de eidooiers gaan stollen. Giet het mengsel terug in de middelgrote pan en laat op laag vuur opwarmen.

Blijf rustig roeren met een spatel. Het karamelijs-mengsel zal na een aantal minuten iets dikker geworden zijn. Als je met je vinger een zichtbare lijn op een houten lepel met het karamelijs-mengsel kunt trekken, dan is het mengsel klaar.

Laat het mengsel afkoelen en giet het dan in de kom van de ijsmachine. Na 40 minuten (afhankelijk van de ijsmachine) zal het karamelijs klaar zijn.

Schep het ijs in een luchtdichte bak en bewaar in de vriezer. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-04-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 25 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 10-06-2023


Waardeer dit recept!
30 stemmen

2 reacties op Karamelijs

Inge plaatste op 03-08-2020 om 17:28:06
Het recept is echt heel lekker, maar karamel maken in een kleinpannetje en daarna de karamel bij de melk en room gieten, is vragen om problemen. Grotere pan nemen, melk en room ondertussen verwarmen en dan hééel voorzichtig bij de karamel gieten. Het gaat enorm borrelen en bruisen en heeft ruimte nodig. Als de melk een room warm zijn heb je daar minder last van.
Ohmydish plaatste op 03-08-2020 om 18:47:54
Dankje! Ik denk dat je het recept niet helemaal goed hebt gelezen. De melk en room worden namelijk verwarmd in een middelgrote pan. De karamel is gemaakt met maar 6 eetlepels suiker, dus een grotere pan nemen voor het maken van dat beetje karamel is echt niet nodig. Aangezien je de karamel toevoegt aan de warme melk en room, borrelt er juist helemaal niets, dus helemaal geen probleem. Fijne avond :)

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.