Hele gebraden eend

(56)

Een hele gebraden eend is hét pronkstuk op de kersttafel. Met dit recept kan het niet mis gaan voor een perfect gegaarde eend. Met een vulling van groenten.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 05-12-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-01-2024

Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Hele gebraden eend

Ingrediënten


  • 1 hele eend van ongeveer 2.5 kg
  • 3 kleine uien
  • 2 kleine rode uien
  • 8 knoflooktenen
  • 2 wortels
  • 2 bleekselderij stengels
  • paar takjes verse tijm + meer ter garnering
  • 1 eetlepel gerookte paprika poeder
  • 1.5e theelepel zout
  • peper naar smaak
  • 1 sinaasappel ter garnering

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • dunschiller
  • keukentouw
  • ovenschaal en rooster
  • oven
  • kleine kom
  • keukenpapier
  • vleesthermometer
  • scherp mes
  • vleesvork
  • serveerschaal

Hele gebraden eend Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/hele-gebraden-eend


Voorbereiding – 15 minuten

Schil de wortels met de dunschiller en was de wortels en bleekselderij stengels en snijd deze in kleine stukjes. Maak de stukjes niet te groot, dat maakt het lastiger om de eend ermee te vullen en het zal niet tegelijk met de eend gaar zijn.

Pel de knoflooktenen en uien en snijd deze grof. Meng het gerookte paprika poeder met zout en peper in de kleine kom.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Dep de eend goed droog met keukenpapier en verdeel het kruidenmengsel aan de binnen- en buitenkant van de eend.

Vul de eend met de knoflook, takjes verse tijm, wortel, uien en bleekselderij. Bind de poten eventueel bij elkaar zodat de groentevulling in de eend blijft zitten. 

Hele gebraden eend
Hele gebraden eend

De hele gebraden eend afmaken – 1,5 uur

Leg de eend met groenten op het oven rooster en plaats de plaat onder het rooster om het eendenvet op te vangen tijdens het bakken. Bak de eend mooi rosé in iets minder dan 1,5 uur.

Bedruip de eend af en toe met het eendenvet tijdens het bakken. De kerntemperatuur voor een mooie eend die niet te gaar behoort te zijn, is 53 graden Celsius.

Aansnijden van een hele gebraden eend
Aansnijden van een hele gebraden eend

Plaats de eend op de serveerschaal en garneer eventueel met partjes sinaasappel en takjes tijm. Snijd de eend aan met een scherp mes.

Serveer de eend met bijvoorbeeld pommes duchesse samen met de vulling van de eend. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 05-12-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-01-2024


Waardeer dit recept!
56 stemmen

Hele gebraden eend: Veel gestelde vragen

Waar kan ik een hele eend kopen?

Een hele eend is te koop bij een poelier en soms bij de grotere supermarkt of de groothandel.

Waar kan ik het eendenvet na het bakken voor gebruiken?

Het eendenvet dat je hebt opgevangen in de oven kun je gebruiken om bijvoorbeeld aardappels in te bakken.

Kan ik andere groenten gebruiken?

Je kunt behalve bleekselderij en wortel bijvoorbeeld ook pastinaak of andere wintergroenten gebruiken.

10 reacties op Hele gebraden eend

Jan de Hoon plaatste op 22-12-2019 om 23:04:54
hallo ik heb een vraag ik wil eend braden maar tijn kan ik niet aankomen ik woon in de filipijnen en daar is niet alles te krijgen kan ik wat anders gebruiken voor het tijm

groetjes jan

Ohmydish plaatste op 22-12-2019 om 23:26:33
Hallo Jan, welke kruiden kun je daar wel kopen? Rozemarijn of oregano is bijvoorbeeld ook wel een optie voor bij de eend. Groetjes en alvast fijne feestdagen!
Jan de Hoon plaatste op 23-12-2019 om 02:24:39
ik heb vandaag tijm gevonden maar is zeer fijn oregano is wel te krijgen maar ik moet er wel een eind voor rijden

groetjes jan

Jan de Hoon plaatste op 23-12-2019 om 02:47:37
hallo

bleekselderij is hier ook niet aan te komen wat kan ik wat anders gebruiken

groetjes jan

Ohmydish plaatste op 23-12-2019 om 09:28:18
Hallo Jan, oei wat onhandig! Wij zijn zelf naar Frankrijk verhuisd aantal jaren geleden dus ik herken de zoektocht naar sommige ingrediënten (en het ver moeten rijden ervoor)! De tijm die erg fijn is zou ook wel moeten kunnen, en hebben ze daar wel venkel? Dat zou je evt kunnen gebruiken ipv bleekselderij. Groetjes
Jonathan plaatste op 06-11-2021 om 11:45:53
Op hoeveel graden moet deze eend 1,5 uur in de oven gebraden worden?
Ohmydish plaatste op 06-11-2021 om 12:44:09
Hoi Jonathan, in de tekst bij het voorbereiden staat dat je de oven moet voorverwarmen op 180 graden Celsius. Het staat na het snijden van de ui en knoflook, maar ik zal er even een aparte zin van maken zodat het duidelijker is :) Fijn weekend, liefs Véronique
Jonathan plaatste op 06-11-2021 om 12:50:05
Ohja klopt zag het nu net ook. Had het nochtans enkele keren overzien maar blijkbaar toch over gekeken. Jonathan. En voor er een krokantere korst a la peking duck van te maken, zou ik hier ook best wat sneetjes in het vel snijden of moet het zo wel lukken?
Jonathan plaatste op 06-11-2021 om 12:50:53
Ofja het is puur voor het rosé te krijgen, veronderstel ik?

Jonathan

Ohmydish plaatste op 06-11-2021 om 12:55:21
Na 1,5 uur op 180 graden is de eend inderdaad mooi rosé, als je deze langer bakt zal deze snel te droog worden. De eend heeft al een mooie krokante korst dan, maar je zou de eend eventueel nog even heel kort onder de grillstand van je oven kunnen leggen zodat deze iets krokanter is. Een pekingeend wordt extra krokant zodat deze ingesmeerd wordt met een saus (ook wel lak genoemd), deze lak gaat karamelliseren. Zo'n ontzettend krokante buitenkant kun je met mijn recept niet krijgen, maar wel een licht krokante buitenkant.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.