Babi pangang

(116)

Zelfgemaakte Indonesische babi pangang heeft een zoete en knapperige buitenkant, en een zachte en gekruide binnenkant. Smaakt lekkerder dan van de Afhaal Chinees!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-03-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 11-01-2024

Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 270 calorieën p.p.
Babi pangang

Ingrediënten


  • 1 kilo procureur (varkensnek)
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel zoute sojasaus
  • 1 eetlepel zoete sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel hoisinsaus
  • 1 eetlepel Chinese vijfkruidenpoeder
  • 3 eetlepels natuurazijn
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel bonen saus (gefermenteerde bonen pasta)
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker + extra bruine of gewone suiker (of gebruik kant-en-klare suikersiroop)
  • Sambal naar smaak

Kookgerei nodig


Kookgerei

  • Grote kom
  • Koksmes + snijplank
  • Garde
  • Huishoudfolie
  • Grillpan of barbecue of oven + grill rek
  • Siliconen kwast

Babi pangang Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 270 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/babi-pangang


Van origine heet dit recept "Char Siu" of "Babi Panggang". Bij de afhaalchinees wordt babi pangang in veel saus geserveerd: Serveer met dé rode saus, hier het recept voor babi panggang saus! 

Je kunt makkelijk zelf suiker siroop maken door heel simpel suiker op te lossen in water met een 3 op 1 ratio. Bijvoorbeeld: 3 eetlepels suiker moeten opgelost worden in 1 eetlepel water.

Voorbereiding – 15 minuten + 1 dag wachten

Meng de ingrediënten in een grote kom met behulp van een garde tot deze goed gemengd zijn. Snijd de procureur over de lengte in niet al te dunne stukken. Snijd de stukken dan kruislings in op ongeveer 1 centimeter diep, met 1.5 centimeter ruimte tussen de insneden.

Leg de stukken vlees tenminste een dag lang in de saus / marinade, in de koelkast. 2 dagen marineren is nog veel lekkerder, maar dit is niet noodzakelijk. Dek de grote kom af met huishoudfolie en bewaar deze op een koele zone in je koelkast. 

Babi panggang
Babi pangang

De Babi pangang bakken – 30 minuten + 1 uur wachttijd

Na een dag (of 2) zal de procureur alle smaken hebben opgenomen, tot diep in het vlees. Haal de kom uit je koelkast en laat deze een uur lang op kamertemperatuur komen. Grill het vlees dan met behulp van een grillpan of oven + grill rek.

Je kunt de babi pangang ook op de barbecue bereiden. Grill het vlees op hoog vuur in 20 minuten gaar. Bestrijk het vlees tijdens het grillen met de saus een aantal keren, dit kun je het makkelijkste doen met een siliconen kwast. 

Bestrijk beide kanten van het vlees met maltose siroop of suiker siroop en grill dan nogmaals beide kanten 2,5 minuut, of totdat deze mooi bruin en krokant geworden is. Wees wel voorzichtig met deze handeling, je wilt niet dat het vlees zal verbranden en de suiker zal namelijk erg heet worden

Snijd de stukken vlees in dunne reepjes zodra het vlees mooi bruin geworden is. Serveer met babi panggang saus, atjar tjampoer en een lekkere komkommersalade. Eet smakelijk!

Zelf babi pangang maken met babi pangang saus
Zelf babi pangang maken met babi pangang saus
Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-03-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 11-01-2024


Waardeer dit recept!
116 stemmen

Babi pangang: Veel gestelde vragen

Wat voor soort vlees kan ik gebruiken?

Behalve procureur (varkensnek) kun je ook gebruik maken van een ander stuk vlees met redelijk wat vet erin. Bijvoorbeeld een ‘boston butt’ of buikspek. Het vet geeft veel smaak aan de babi panggang.

Gebruik dus geen hamlappen of gewone varkenslapjes, deze zijn te mager en zullen vrij droog en taai van smaak worden na een lange garing.

Wat eet je bij babi panggang?

Gekookte witte rijst, nasi of bami is heerlijk om erbij te serveren. Combineer dit met een babi panggang saus voor een heerlijke maaltijd!

8 reacties op Babi pangang

Marcel Bouman plaatste op 30-06-2018 om 09:59:53
svp de nieuwsbrief !
Ohmydish plaatste op 30-06-2018 om 12:07:25
Hallo Marcel, ik heb je ingeschreven voor de nieuwsbrief. Deze versturen wij 2 x per maand en kun je vandaag weer verwachten :) Groetjes
ImacFran plaatste op 20-08-2018 om 17:42:32
Beste ohmydish (Veronique en Marco),

Ziet er goed uit, hoor. Goed beschreven hoe en wat je moet doen.

Alleen zie ik niet hoe lang het duurt als je een oven gebruikt en wat de stand van de graden moet zijn. Kan ook aan mij liggen. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen...

Ohmydish plaatste op 21-08-2018 om 09:56:24

Bedankt voor je compliment! Je hebt helemaal gelijk, dit hebben we er niet nog eens extra bij gezet. Als je ipv een grillpan of barbecue het vlees in de oven wilt grillen, kun je dit het beste doen op ongeveer 200 graden. Dit zal ongeveer gelijk zijn aan de bereidingstijd in de pan, 20 minuten. De exacte tijd is afhankelijk van de grillstand van je oven, let er dan op dat de buitenkant een mooi korstje heeft gekregen en bestrijk het vlees dan ook regelmatig :) Hopelijk heeft dit je vraag beantwoord

Yuri plaatste op 09-02-2019 om 13:49:32
Een Topmarinade! Had niet alles in huis om 1 op 1 het recept te volgen, en verse gember en uien gebruikt. De procureur 24 uur in de marinade gezet, afgemaakt op de grill boven houtskool. Heerlijk met zoetzure tomatensaus, satesaus of gado-gadosaus.
Ohmydish plaatste op 09-02-2019 om 19:37:48
Dankje Yuri! Mmm boven houtskool is nóg lekkerder, heerlijk! :)
Bert Fijlstra plaatste op 10-07-2020 om 17:49:03
eb de babi pangang gemaakt volgens recept. Werd niet krokant en ook nog niet echt mals. Ik heb het gegrilld in de oven. Kan het zijn dat ik het grillrooster hoger moet zetten, nu zat het op ongeveer 10 cm onder de gril. Graag uw reactie.
Ohmydish plaatste op 10-07-2020 om 20:45:12
Hallo Bert, hoe krokant het zal worden in de oven hangt van de sterkte van de grill af. Bij de meeste ovens is het niet nodig om het vlees heel hoog in de oven te zetten, maar misschien is dit bij de gebruikte oven anders dus dat zou je kunnen proberen. 10 centimeter klinkt namelijk al als best dichtbij de grill spiralen van de oven. Hoe mals het vlees zal worden hangt af van het soort vlees dat je gebruikt. Het ene stuk vlees is namelijk malser dan het andere. Groetjes en fijne avond!

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.