Afrikaanse bobotie

(17)

Zet een heerlijke Afrikaanse bobotie op tafel zonder pakjes of zakjes. Je kunt deze ovenschotel ook een dag van te voren maken. Recept voor 4 personen.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-11-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 16-09-2023

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Afrikaanse bobotie

Ingrediënten


  • 500 gram gehakt
  • 2 bananen
  • 200 gram rijst
  • Zakje rozijnen
  • Zout en peper
  • 100 ml volle melk
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eieren
  • 400 gram sperziebonen
  • 3 theelepels kerriepoeder
  • 3 theelepels gemalen koriander
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Kookgerei nodig


  • Oven
  • Ovenschaal (van ongeveer 20 x 25 cm)
  • Braadpan
  • Grote kom
  • Garde
  • Pannetje
  • Middelgrote pan
  • Koksmes
  • Snijplank

Afrikaanse bobotie Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/afrikaanse-bobotie


Voorbereiding nodig – 10 minuten

Maak de sperziebonen schoon door beide uiteindes eraf te halen en zet opzij. Kook de rijst gaar, dit kun je in een pan met water of in de rijstkoker doen.

Pel het teentje knoflook en snijd deze fijn. Meng 4 eieren samen met 100 ml volle melk met behulp van een garde. Snijd de banaan in plakjes en zet opzij.

Afrikaanse bobotie
Afrikaanse bobotie

De Afrikaanse bobotie bakken – 40 minuten

Verhit de oven voor tot een temperatuur van 200 graden Celsius. 

Breng water aan de kook in een klein pannetje en kook hierin de sperziebonen bijna beetgaar, zorg dat ze niet te zacht zijn. 

Verhit een scheutje olie in een grote bakpan en fruit de fijngesneden knoflook kort en bak daarna het gehakt rul. 

Voeg de kerrie, koriander, gember en kaneelpoeder toe aan de pan en meng goed door elkaar. Voeg dan de sperziebonen en in plakjes gesneden bananen toe en meng alles goed door elkaar. 

Breng op smaak met peper en zout. Voeg de inhoud van de pan toe aan de ovenschaal. Giet de inhoud van de kom met de eieren en melk over de ovenschaal heen.

Bak de Afrikaanse bobotie in 30+ minuten gaar in de oven. Meng de rozijnen door de rijst heen en serveer deze samen met de Afrikaanse bobotie. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-11-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 16-09-2023


Waardeer dit recept!
17 stemmen

Afrikaanse bobotie: Veel gestelde vragen

Waar komt bobotie vandaan?

Bobotie komt uit Zuid Afrika. De versie met sperziebonen is tegenwoordig bekend in Nederland van de Wereldgerechten van Knorr.

Moeten de bananen rijp zijn?

De bananen voor in bobotie zijn het lekkerste als deze rijp zijn, ze hoeven niet perse overrijp te zijn.

Kan ik diepvries sperziebonen gebruiken voor bobotie?

Je kunt eventueel diepvries sperziebonen gebruiken, maar gebruik het liefste verse sperziebonen omdat deze minder zacht zullen worden.

2 reacties op Afrikaanse bobotie

Laura plaatste op 27-09-2017 om 06:14:38
Ik heb nu al 3x een bobotie geprobeerd te maken met andere recepten en die waren iedere keer niet lekker. Dit was de eerste die lekker was! Dankjewel voor het delen. Groetjes Laura
Ohmydish plaatste op 27-09-2017 om 07:26:56
Hoi Laura, wat super fijn om te horen! Dankjewel :) Groetjes

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.