Zelf passata maken

(26)

Zelf passata maken is niet moeilijk, in dit recept voeg ik smaakmakers zoals ui en knoflook toe maar gebruik enkel tomaten voor een echte basis passata.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 30-08-2019, dit recept is voor 8 personen en duurt 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 14-09-2023

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Basisrecepten
Zelf passata maken

Ingrediënten


  • 3 kg tomaten
  • 2 uien
  • 3 knoflooktenen
  • optioneel: olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • grote pan, bij voorkeur met dikke bodem
  • passe-vite, blender of staafmixer

Zelf passata maken Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Basisrecepten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-passata-maken


Zelf passata maken -- 45 minuten

Pel de uien en knoflooktenen en snijd deze grof. Was de tomaten goed, verwijder de kroontjes en harde stukken. Snijd de tomaten in grove stukken. 

Zelf passata maken
Zelf passata maken

Verhit een klein beetje olijfolie in een grote pan en fruit hierin de grof gesneden ui en knoflook enkele minuten. Voeg alle tomaten toe samen met een klein laagje water om aanbranden te voorkomen.

Laat de tomaten ongeveer een half uur zachtjes koken, de exacte tijd is afhankelijk van de soort tomaten die je gebruikt. Tomaten die veel vruchtvlees hebben, zullen meer vocht bevatten en dus zal het langer duren tot de passata de juiste dikte heeft. 

Passata laten inkoken
Passata laten inkoken

Het mooiste resultaat krijg je als je de tomaten door een passe-vite doet, dan zal de passata mooi glad zijn. Je kunt de tomaten ook pureren met een blender of staafmixer, dan zal je passata niet glad zijn omdat de velletjes er dan in zullen zitten.

Breng op smaak met peper en zout. Deze passata kun je nu gebruiken voor veel basissauzen op basis van tomaat, of als pizzasaus.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 30-08-2019, dit recept is voor 8 personen en duurt 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 14-09-2023


Waardeer dit recept!
26 stemmen

6 reacties op Zelf passata maken

Florina plaatste op 31-08-2019 om 22:54:01
3 kg is een beetje teveel van het goede, zoveel kan ik niet in één keer oogsten. Maar ik pin jullie recept, voor als mijn planten soms nog een enorme groei- en daarmee opbrengst-spurt krijgen :-)
Ohmydish plaatste op 01-09-2019 om 11:39:39
Wat leuk, zeker doen! En vast wel, je tomatenplanten zagen er goed uit op instagram! :)
Rietje Dieden plaatste op 09-09-2019 om 09:04:09
Hoe lang kun je deze passata bewaren als die koel en donker staat?
Ohmydish plaatste op 09-09-2019 om 09:12:12
Beste Rietje, als deze goed bewaard wordt kun je deze wel minimaal een jaar bewaren. Dat zou geen probleem moeten zijn. Fijne dag!
Margreet plaatste op 13-09-2019 om 14:59:04
Heb de saus gemaakt met 1 kilo tomaten 2 groente bouillonblokjes, blikje tomatenpuree, sambal, korianderpoeder, citroengraspoeder en laospoeder van alles naar smaak. Het smaakt heerlijk!
Ohmydish plaatste op 13-09-2019 om 18:54:32
Klinkt super Margreet, fijne avond!

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.