Brabantse worstenbroodjes

(14)

Wie kent ze niet? Maak deze typisch Brabantse worstenbroodjes zelf in een uur tijd. Recept voor 12 worstenbroodjes of 6 personen.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-05-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 27-02-2023

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Categorie Lunch Calorieën 286 calorieën p.p.
Brabantse worstenbroodjes

Ingrediënten


  • 400 gram gemengd gehakt
  • 480 gram bloem
  • 130 ml volle melk
  • 7 gram gist
  • 1 theelepel suiker
  • 3.5e eetlepel boter
  • 240 ml lauwwarm water
  • 2 sneetjes witbrood
  • 2 eieren (1 afgebeeld)
  • Snuf nootmuskaat
  • Peper en zout naar smaak

Kookgerei nodig


  • Keukenmachine met deeghaak
  • Kom
  • Soepkom
  • Oven + bakplaat
  • Vochtige keukendoek
  • Bakpapier
  • Siliconen kwast
  • Deegroller

Brabantse worstenbroodjes Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Categorie Lunch Calorieën 286 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/brabantse-worstenbroodjes


Voorbereiding – 30 minuten + wachttijd

Verwarm 65 ml volle melk tot iets warmer dan lauw en roer er dan 7 gram gist en een theelepel suiker doorheen. Wacht 5 tot 10 minuten totdat er schuim op het mengsel ontstaat. 

Smelt de boter en zet opzij. Voeg bloem en een eetlepel zout toe aan de kom van de keukenmachine en meng er het gist-mengsel doorheen. Giet de gesmolten boter samen met 240 ml lauwwarm water langzaam erbij. 

Meng totdat er een zacht deeg ontstaat. Zet opzij en laat tenminste 15 minuten lang rusten. Kneed het deeg na de wachttijd een aantal minuten tot het deeg elastisch is en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg een uur rijzen, of tot het in grootte is verdubbeld. 

Bedek een bakplaat met bakpapier en verhit de oven voor tot een temperatuur van 220 graden Celsius. 

Brabantse worstenbroodjes
Brabantse worstenbroodjes

De Brabantse worstenbroodjes afbakken – 30 minuten

Plaats 2 sneetjes witbrood in een kom of soepkom en giet de andere helft van de melk eroverheen. Het brood zal de melk absorberen en zal daardoor erg zacht worden. Knijp de melk dan uit het brood en voeg het uitgeknepen brood toe aan een andere kom. 

Voeg daar het gemengd gehakt en een ei aan toe. Meng goed door elkaar met behulp van je handen. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Rol het mengsel in 12 worstjes en leg deze op een schoon bord. Plaats de worstjes in de koelkast totdat het deeg klaar is. 

Kneed het deeg nogmaals en verdeel dit in 12 even grote ballen. Rol de ballen uit tot een ovale vorm met een deegroller en plaats er een worstje op. Vouw het deeg naar binnen toe en rol het dan naar boven om het worstenbroodje dicht te maken. Controleer of je het worstje niet meer kunt zien.

Leg de worstenbroodjes op het bakpapier en laat wat ruimte tussen de broodjes over. Klop een ei samen met een scheutje melk en bestrijk de worstenbroodjes met het ei en melk mengsel. Bak de worstenbroodjes in 15 tot 20 minuten gaar, of tot goudbruin. Geniet van je zelfgemaakte Brabantse worstenbroodjes!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-05-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 27-02-2023


Waardeer dit recept!
14 stemmen

2 reacties op Brabantse worstenbroodjes

Rachel plaatste op 19-05-2018 om 19:08:38
waar moet het suiker bij?...
Ohmydish plaatste op 19-05-2018 om 19:57:36
Hallo Rachel, de suiker gaat samen met de gist bij de warme melk. De suiker heeft dan als functie om de gist te activeren. Dit was ik inderdaad vergeten te vermelden, ik heb het aangepast en bedankt voor je oplettendheid :) Groetjes

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.