Walnotenlikeur zelf maken is niet moeilijk, maar het heeft tijd nodig om zijn prachtige kleur en volle smaak te krijgen.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 17-09-2020, dit recept is voor 10 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 15-02-2024
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/walnotenlikeur-zelf-maken
Tip: Je kunt allerlei soorten alcohol voor dit recept gebruiken, zoals Jenever, wodka, eau de vie enzovoorts.
Aangezien je voor deze likeur onrijpe, groene walnoten nodig hebt is de beste periode om deze walnotenlikeur zelf te maken eind juni, begin juli.
De walnoten kunnen afgeven op je handen, dus je kunt eventueel handschoenen aan doen. Was de groene walnoten en snijd deze door midden, of in kwarten.
Voeg deze samen met de kruiden toe aan een grote weckpot. Schenk de drank op de walnoten en sluit de deksel.
Schud de pot af en toe gedurende 6 weken. Je zult merken dat de drank steeds zwarter zal kleuren en dat is precies wat je wilt.
Voeg na 6 weken 300 gram suiker toe en wacht dan nog eens 6 weken. Schud de pot wederom regelmatig zodat de suiker kan oplossen.
Zodra de suiker is opgelost en de drank volledig zwart is geworden, kun je deze zeven. Dat doe je dus na ongeveer 3 maanden.
Je kunt hiervoor een hele fijne zeef met optioneel een kaasdoek gebruiken om deze zo helder mogelijk te krijgen.
Om de weckpot en flesjes te steriliseren kun je deze enkele minuten schoon koken in kokend water. Verdeel de walnotenlikeur dan over kleine flesjes en sluit deze goed af. Nu kun je de likeur lang bewaren, in de winter (met kerst) zal deze likeur het allerlekkerste zijn omdat de smaken volledig zijn ingetrokken.
Heerlijk als likeurtje om bij op te warmen, of lekker met een bolletje vanille ijs als dessert. Geniet ervan!
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 17-09-2020, dit recept is voor 10 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 15-02-2024
Een heel goed idee! Om op de perfecte tijd te plukken kun je eind juni alvast in je agenda zetten, dan weet je zeker dat de walnoten op hun best zijn. Veel liefs, Véronique
Hallo Joop, het is inderdaad een beetje een gok, maar wanneer je eind juni gaat plukken zit je meestal wel goed omdat ze dan nog jong en mooi groen zijn. Bij te laat plukken kunnen ze soms al iets te bitter zijn, maar licht bitter zullen ze altijd wel zijn. Dat is juist de charme van deze licht bittere likeur vind ik zelf. Veel liefs, Véronique
De citroenschil doe je er tegelijk met de kaneelstokken e.d. bij. Veel liefs, Véronique
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.