Vijgentaart

(10)

Een hartige vijgentaart is enorm veelzijdig. Je kunt deze taart eten tijdens de lunch, avondeten, voorgerecht en zelfs als toetje! Vijgen zijn geweldig!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 02-08-2015, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-12-2023

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Lunch
Vijgentaart

Ingrediënten


  • 280 gram bloem
  • 140 gram koude boter + extra om in te vetten
  • 1/2e theelepel suiker
  • theelepel zout
  • 4 eetlepels ijswater
  • ongeveer 150 gram Gorgonzola of Roquefort
  • 5 verse vijgen
  • ongeveer 8 plakjes ham (gedroogde zoute ham, zoals Coburger of Serrano ham)
  • honing
  • klein handjevol walnoten
  • verse spinazie blaadjes (of gebruik sla blaadjes)

Kookgerei nodig


  • Elektrische mixer met een deeghaak of kneed het deeg met de hand
  • Huishoudfolie
  • Deegroller
  • Taartvorm in elke gewenste vorm
  • Siliconen kwast
  • Vork
  • Snijplank & klein mesje

Vijgentaart Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Lunch

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/vijgentaart


Voorbereiding – 40 minuten

Voor een standaard hartige taartbodem kun je steeds hetzelfde recept gebruiken. Meng hiervoor bloem met een snuf zout. Snijd de koude boter in kleine blokjes en voeg deze 1 voor 1 toe terwijl je het deeg mengt.

Je zult merken dat het deeg kruimelig gaat worden, voeg dan het koude water toe en blijf mengen tot er een deegbal ontstaat.

Misschien moet je nog een beetje extra water toevoegen, het deeg behoort stevig en niet plakkerig te zijn. Pak de deegbal in met huishoudfolie en laat ongeveer een half uur rusten in de koelkast.

Vet de taartvorm in met boter en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bestuif je aanrecht met bloem en gebruik een deegroller om het deeg uit te rollen.

Verplaats het deeg naar de taartvorm en gebruik je handen om het in de vorm te drukken. Verwijder het overtollige deeg en prik gaatjes in de bodem met een vorm.

Vijgentaart
Vijgentaart

Vijgentaart afmaken – 20 minuten

Snijd de vijgen in kwarten. Verkruimel de kaas over de taartbodem en verdeel er dan de vijgenparten over. Bak de taart tot deze goudbruin is, dat zal ongeveer 20 minuten duren.

Hak ondertussen de walnoten grof. Haal de taart uit de oven en verdeel plakken ham, gehakte walnoten en spinazieblaadjes erover. Maak de vijgentaart af met een beetje honing, smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 02-08-2015, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-12-2023


Waardeer dit recept!
10 stemmen

0 reacties op Vijgentaart

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.