Vijgenjam

(6)

Deze zelfgemaakte vijgenjam is extra lekker door het toevoegen van azijn, in combinatie met rozemarijn is deze net wat specialer dan je gewend bent.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 04-09-2018, dit recept is voor 6 personen en duurt 55 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 29-08-2023

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Sauzen
Vijgenjam

Ingrediënten


  • 2,5 kg verse vijgen
  • 200 ml rode wijn azijn
  • sap van 1,5e citroen
  • 1,25 kg (1250 gram) suiker
  • paar takjes verse rozemarijn

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • grote pan
  • 6 jam potten met deksel

Vijgenjam Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Sauzen

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/vijgenjam


Voorbereiding – 15 minuten

Was de vijgen, verwijder de steeltjes en snijd de vijgen in kleinere stukken. Hoe groter je de stukken zal laten, hoe grover de jam zal worden.

Vijgen in koperen inmaakpan
Vijgen in koperen inmaakpan

Pers het sap uit de citroenen en zet opzij. Steriliseer de jam potten, dit kun je het gemakkelijkste doen door deze enkele minuten te koken in kokend water. Vergeet ook de deksels niet te steriliseren. 

Zelf vijgenjam maken
Zelf vijgenjam maken

De vijgenjam afmaken – 40 minuten

Voeg de kleingesneden vijgen samen met de suiker, citroensap, rode wijnazijn en takjes rozemarijn toe aan de grote pan. Breng dit aan de kook en laat het ongeveer een half uur inkoken.

De tijd is afhankelijk van de soort pan die je gebruikt, hoe dikker de bodem is hoe langer het zal duren. Kook de jam tot de gewenste dikte en doe de jam dan zo heet mogelijk meteen in de gesteriliseerde jampotten.

Draai de deksel erop en zet de jampotten op zijn kop om af te koelen. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 04-09-2018, dit recept is voor 6 personen en duurt 55 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 29-08-2023


Waardeer dit recept!
6 stemmen

0 reacties op Vijgenjam

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.