Tarte tatin

(29)

Een klassieke tarte tatin, oftewel een omgekeerde appeltaart is te maken met maar een paar ingrediënten en klaar binnen een uur.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 17-09-2019, dit recept is voor 8 personen en duurt 55 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 09-10-2023

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake Calorieën 386 calorieën p.p.
Tarte tatin

Ingrediënten


  • ongeveer 8 - 10 appels (bijv. Elstar, Jonagold etc.)
  • 150 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram suiker
  • 1 rol bladerdeeg

Kookgerei nodig


  • dunschiller
  • klein mesje
  • optioneel: appelboor
  • oven
  • ovenbestendige bakpan (ongeveer 26 cm)
  • houten lepel

Tarte tatin Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake Calorieën 386 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/tarte-tatin


Voorbereiding – 10 minuten

De appels die wij gebruikten komen uit de tuin van vrienden, dus welke soort dit is, is mij niet bekend helaas. Schil de appels, snijd ze door de helft en verwijder het klokhuis.

Dit kun je met een klein mesje of appelboor doen. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. 

Franse tarte tatin
Franse tarte tatin

De tarte tatin afmaken – 45 minuten

Gebruik een bakpan die ook in de oven kan en smelt hierin de suiker. Roer dit niet en laat het rustig karamel worden. Zodra deze lichtbruin begint te worden voeg je de zachte boter toe.

Roer enkele minuten terwijl het rustig een mooie karamel kleur krijgt. Zet het vuur uit en plaats de halve appels rechtop tegen elkaar aan. Begin bij de buitenste ring en zo klem je ze in de pan waardoor ze rechtop blijven staan.

Zet het vuur laag en laat de appels in de karamel nog ongeveer 10 minuten zachtjes garen. Plaats de plak bladerdeeg bovenop en vouw de rand naar binnen, zorg dat er geen deeg buiten de pan hangt.

Maak een klein gaatje in het midden, dan kan de stoom van de appels ontsnappen en blijft het deeg krokant. Bak de tarte tatin mooi gaar en goudbruin in ongeveer 20 - 25 minuten.

De exacte tijd is afhankelijk van de oven en grootte van de appels. Wacht ongeveer 10 minuten en plaats dan een groot bord bovenop de pan, draai het snel om en verwijder de pan.

Serveer deze omgekeerde appeltaart terwijl deze nog lekker warm is. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 17-09-2019, dit recept is voor 8 personen en duurt 55 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 09-10-2023


Waardeer dit recept!
29 stemmen

Tarte tatin: Veel gestelde vragen

Welke appels zijn het beste voor tarte tatin?

Voor een tarte tatin wordt meestal Golden Delicious, Elstar of Jonagold gebruikt.

Hoe serveer je een tarte tatin?

Een tarte tatin is het lekkerste als deze nog warm is.

0 reacties op Tarte tatin

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.