Ingrediënten
- 1 liter azijn
- 1 liter water
- sap en rasp van een citroen
- 300 gram suiker
- 3 eetlepels zout
- 4 laurier
- paar takjes vers bonenkruid (je kunt eventueel ook gedroogd bonenkruid of andere verse kruiden gebruiken zoals dille of tijm)
- verschillende soorten groenten, je kunt hier eindeloos mee variëren.
wij gebruikten:
– 1 courgette (‘ronde de Nice’)
– grote handvol radijsjes
– 2 kleine komkommers (‘concombre blanc Parisien’)
– 1 gele pâtisson
– halve bloemkool
– ongeveer 300 gram sperziebonen

Kookgerei
- snijplank & koksmes
- grote kom
- middelgrote pan
- maatbeker
- steriele weckpotten – je kunt ze makkelijk zelf steriliseren door de pot en deksel enkele minuten te koken in kokend water
Voorbereiding — 30 minuten
Vul een middelgrote pan met water en breng aan de kook. Was alle groenten. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en maak de bonen schoon door de uiteindes te verwijderen. Snijd de bonen in kleine stukjes. Kook de bloemkool roosjes enkele minuten in het kokende water en verplaats deze dan naar de grote kom. Breng het water opnieuw aan de kook en kook dan ook de bonen enkele minuten in het kokende water.
Als je groenten zoals pompoen of pâtisson gebruikt is het aan te raden deze te schillen. Verwijder het blad van de radijzen en snijd deze in plakjes. Snijd de courgette, pâtisson (of pompoen) en komkommer in kleine stukken en meng alle groenten in de grote kom.

Zoetzure groenten afmaken — 30 minuten
Rasp de schil van de citroen en pers het sap eruit. Meng dit in een middelgrote pan met water, azijn, suiker, laurierblaadjes, bonenkruid en zout. Breng dit aan de kook en laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Verwijder de laurierblaadjes en het bonenkruid en proef of er meer zout of suiker nodig is.
Verdeel ondertussen de gemengde groenten over de weckpotten. Vul de weckpotten tot net onder de rand met het hete smaakvolle water. Draai de deksel erop en zet de potten ongeveer 10 minuten lang op de kop. Laat ze hierna volledig afkoelen, je zult merken dat het water licht roze zal kleuren als je radijzen hebt toegevoegd.
Deze gemengde groenten zijn heerlijke bij vele soorten gerechten, net zoals de bekende augurken. Bewaar in een koele plek, zo zijn de potten langer dan een jaar houdbaar. Geniet ervan!
Geef een reactie