Surinaamse roti

(32)

Traditioneel eet je Surinaamse roti met je handen, geweldig toch? Deel met familie en vrienden en geniet er volop samen van. Recept voor 6 personen.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 02-05-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 55 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024

Kooktijd 1 uur 55 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten
Surinaamse roti

Ingrediënten


  • 1 kg bloem
  • ongeveer 750 ml lauwwarm water
  • 2 eetlepels zonnebloemolie + extra
  • 1 theelepel baksoda
  • 1 theelepel bakpoeder

Ingrediënten vulling

  • 800 gram kipfilet
  • 2 uien
  • 3 knoflooktenen
  • 2 eetlepels garam masala
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 400 ml water
  • 1,5 blokje groentebouillon
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 400 gram kousenband
  • 6 grote aardappels
  • 6 eieren
  • peper en zout naar smaak

Kookgerei nodig


  • grote kom
  • dunschiller
  • 2 grote bakpannen met deksel
  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan
  • huishoudfolie
  • deegroller
  • roti pan of grote bakpan

Surinaamse roti Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 55 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/surinaamse-roti


Zelf Surinaamse roti maken – 50 minuten

Voor we de vulling gaan maken, maken we eerst de zelfgemaakte roti. Je kunt deze stap overslaan als je kant-en-klare roti vellen hebt gekocht.

Het volgende recept is genoeg voor 15 tot 20 roti's, per persoon worden meestal 2 roti vellen gegeten. Je kunt ze ook gemakkelijk invriezen, of halveer het recept.

Voeg 500 gram bloem toe aan een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg baksoda, bakpoeder, zonnebloemolie en lauwwarm water toe.

Meng het goed met je handen, het zal heel erg plakkerig worden! Kneed dit ongeveer 5 tot 10 minuten en voeg steeds een beetje van de resterende bloem toe.

Blijf kneden tot een soepel en elastisch deeg. Dek de kom af met huishoudfolie of een schone theedoek en laat het een half uur rusten op een warme plek.

Als het deeg genoeg gerezen is, vorm je 15 tot 20 deegballetjes. Maak ze ongeveer even groot als een groot ei. Bestuif je aanrecht en deegroller met bloem en maak het deeg plat met de deegroller.

Herhaal deze stap voor alle deegballetjes. Verwarm de roti of grote bakpan op hoog vuur en bak de roti. Besmeer de bovenkant lichtjes met een beetje olie en draai ze dan om.

Besmeer weer met een dun laagje en draai om, herhaal dit tot de roti vellen aan beide kanten mooi goudbruin zijn.

Voorbereiding van de vulling – 10 minuten

Verwijder overtollige spieren en vet van de kipfilets en snijd ze in stukken. Het zal langer duren als de stukken te groot zijn, daarbij eet het ook een stuk makkelijk als de stukjes vrij klein zijn.

Schil de aardappelen en snijd ze in vrij grote stukken. Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze zo fijn mogelijk. Was de kousenband, snijd de uiteindes eraf en de kousenband eventueel in stukken. 

Surinaamse roti
Surinaamse roti

Kip masala maken – 35 minuten

Verwarm ongeveer 4 eetlepels zonnebloemolie in een grote bakpan op middelhoog vuur. Fruit ongeveer 2/3e van de uien en 2 knoflookteentjes aan.

Voeg na ongeveer 2 minuten 1 theelepel van de tomatenpuree en 1 eetlepel van de garam masala toe en bak dit nog eens een minuut. Voeg de kipfilet toe samen met wat peper en zout.

Roer de kipstukjes af en toe om aanbranden te voorkomen. Zodra de kip mooi bruin is rondom voeg je 200 ml water toe en 1 blokje groentebouillon.

Plaats een deksel op de pan en laat de kip gaar koken in het vocht. De kip zal na ongeveer een half uur klaar zijn, afhankelijk van de grootte van de stukken.

Let op dat er genoeg vocht in de pan blijft, voeg anders nog een beetje water toe. Maak ondertussen de aardappels.

Aardappels koken – 20 minuten

Deze methode is gelijk aan het koken van de kip. Plaats een 2e bakpan op middelhoog vuur en verwarm opnieuw ongeveer 4 eetlepels zonnebloemolie. Fruit de rest van de ui en knoflook aan. 

Voeg opnieuw 1 theelepel tomatenpuree en 1 eetlepel garam masala toe. Voeg de aardappelstukken toe samen met 200 ml water en een groentebouillonblokje.

Zet het vuur laag, plaats een deksel op de pan en laat de aardappels gaar koken. Zodra de aardappels gaar zijn voeg je 400 gram kousenband toe. Breng op smaak met peper en zout.

Kook ondertussen 6 eieren tot ze hard gekookt zijn en laat ze dan gelijk schrikken in koud water. Pel de eieren en kleur ze mooi gelig door ze eventjes in de garam masala saus rond te draaien. 

Traditioneel wordt roti met de handen gegeten, dus pak een stuk roti en wat van de kip, aardappels en kousenband en geniet ervan!

Tip: erg lekker om er zelfgemaakte Scotch bonnet sambal bij te serveren.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 02-05-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 55 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024


Waardeer dit recept!
32 stemmen

Surinaamse roti: Veel gestelde vragen

Wat is roti?

Roti betekent in het Hindoestaans letterlijk ‘brood’. Roti is dus het vel en de kip, groenten etc. zijn de vulling van de roti.

Hoe eet je roti?

Roti wordt meestal met de handen gegeten. Je vult het roti vel niet met de vulling, maar je scheurt een stuk van de roti af en eet dit samen met een beetje van de vulling op.

Je kunt het roti vel ook in stukken snijden en dit zo samen met een beetje van de vulling telkens opeten.

Waar komt roti vandaan?

Roti is van oorsprong een Hindoestaans gerecht. De Hindoestanen emigreerden massaal naar Suriname en zo namen zij de roti mee. In Suriname werd het enkel een compleet gerecht met de kip, aardappel, kruiden en kousenband als bijgerechten bij de roti vellen.

0 reacties op Surinaamse roti

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.