Stroopwafels

(2)

Warme stroopwafels van de markt zijn heerlijk. Deze kun je makkelijk zelf maken, echt de moeite waard om eens te proberen!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 15-02-2016, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-01-2022

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Categorie Hapjes en snacks
Stroopwafels

Ingrediënten


  • 300 gram bloem
  • 125 gram roomboter
  • 30 ml melk
  • 75 gram suiker
  • 2 eetlepels droge gist
  • 1 ei
  • mespunt kaneel

Ingrediënten karamel vulling

  • 250 gram suiker
  • 40 ml room
  • 40 ml schenkstroop
  • 100 gram boter
  • mespunt kaneel

Kookgerei nodig


  • kleine sauspan
  • grote kom
  • theedoek
  • middelgrote kookpan
  • garde
  • wafelijzer met een klein vierkant patroon, oublie ijzer of een kniepertjesijzer
  • keuken kwast
  • ronde uitsteker (10 cm)

Stroopwafels Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Categorie Hapjes en snacks

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/stroopwafels


Stroopwafels
Stroopwafels doormidden

Voorbereiding voor de wafels en vulling -- 30 minutes + wachttijd

Smelt de boter in de kleine sauspan. Meng bloem, gesmolten boter, kaneel, gist, melk, ei en zout in een grote kom. Kneed kort tot een deegbal ontstaat en dek af met een warme en schone theedoek. Laat het deeg rusten op een warme plek voor 45 minuten. Ondertussen kun je de vulling gaan maken. Karamelliseer langzaam de helft van de suiker in de middelgrote kookpan. Houd de suiker goed in de gaten, want voor je het weet is de suiker te donker en dan wordt de karamel bitter. Als het een beetje op karamel begint te lijken, voeg je de rest van de suiker toe en laat je het rustig verder karamelliseren.

Verwarm room en schenkstroop in dezelfde sauspan als waar je eerder de boter in hebt gesmolten. Als de suiker een egale karamel is geworden, draai je het vuur uit en schenk voorzichtig de warme room erbij. Roer glad met een garde, karamel is ontzettend heet dus wees voorzichtig! Snij de boter in stukjes en meng beetje bij beetje bij de karamel. De boter maakt de karamel glanzend en mooi. Roer een mespunt kaneel door de karamel. 

Stroopwafels
Zelf stroopwafels maken

Maken van de stroopwafels -- 30 minuten

Verhit het wafelijzer tot middel heet. Verdeel een beetje boter op het ijzer met een kwast en rol balletjes van ongeveer 3 tot 4 cm. Leg een balletje in het midden van het ijzer en druk deze dicht zodat een platte wafel ontstaat. 

Haal de wafel van het ijzer zodra deze mooi goudbruin is en druk met de uitsteker gelijk een ronde wafel uit. Als de wafel dik genoeg is, kun je met een klein mesje de wafel makkelijk halveren als deze nog warm is. Als de wafel te dun is, kun je 2 wafels op elkaar leggen.

Herhaal het bakken totdat al het deeg gebruikt is. Als je nog iets over hebt, kun je kleine stroopwafeltjes maken. Verdeel een beetje karamel vulling op een zijde van de wafel en druk er een andere wafel op. Stroopwafels zijn het lekkerste als ze nog warm zijn, smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 15-02-2016, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-01-2022


Waardeer dit recept!
2 stemmen

6 reacties op Stroopwafels

Caroline plaatste op 22-03-2017 om 16:27:37

Hoi, Ik heb het recept van de stroop geprobeerd. Het is niet gemakkelijk om te maken. Wanneer het vuur te hoog staat, verbrandt de suiker en wanneer het vuur lager staat, smelt de suiker niet. Uiteindelijk is het best lekker. Maar het maakt de wafels erg taai, wat ik juist lekker vind maar mijn gezin niet. Ik ga nog een keer oefenen hiermee.

Ohmydish plaatste op 22-03-2017 om 19:36:15
Hallo Caroline, het maken van karamel vergt inderdaad even wat oefening. Suiker wordt erg heet en het verbrand snel. Het vuur niet te hoog zetten maar juist wel laag, het zal dan juist wel egaal smelten maar vooral niet in roeren en dan gaat het mooi kleuren zonder bitter te worden :) Succes!
Caroline plaatste op 25-03-2017 om 09:55:22
Dat lukt mij dus niet....als ik het vuur laag zet, smelt de suiker na 30 minuten nog niet. Misschien gebruik ik een pan met te dikke bodem.
Ohmydish plaatste op 25-03-2017 om 11:22:15
Dat zou het wel eens kunnen zijn. Weet je wat, ik zal proberen zo snel mogelijk eens een uitgebreid bericht te plaatsen over karamel maken :)
Caroline plaatste op 27-03-2017 om 06:34:11
Leuk! :-)
Ohmydish plaatste op 27-04-2017 om 14:47:00
Hoi Caroline, het heeft eventjes geduurd maar ik heb een bericht geplaatst voor je over karamel. Hoop dat het duidelijk is, anders hoor ik het graag :) https://ohmydish.nl/zelf-karamel-maken/ Groetjes

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.