Ingrediënten
- 1 tot 1.2 kilo rauwe spare ribs
Ingrediënten voor de “dry rub”
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 30 gram paprikapoeder
- 15 gram fijn zout
- 1 eetlepel zwarte peper
- 1 eetlepel witte peper
- 1 eetlepel cayennepeper
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel uienpoeder
Ingrediënten voor de “wet rub”
- 80 ml honing
- 60 ml zoete sojasaus
- 30 gram bruine basterdsuiker
- 3 cm verse gember
- 3 teentjes knoflook
- 15 gram tomatenpuree
- 1 rode peper
- Snufje kaneelpoeder
- 5 gram gedroogde rozemarijn
- Aantal druppels Worcestershiresaus

Kookgerei nodig
- Blender
- Koksmes
- Grote snijplank
- Kom
- Huishoudfolie
- 2 grote borden, groot genoeg om elk de helft van de spare ribs te kunnen bevatten
- Oven
- Alluminiumfolie
- Bakplaat
De “dry rub” maken
Het maken van de “dry rub” is heel erg makkelijk, meng simpelweg alle ingrediënten bij elkaar die te zien zijn in de ingrediëntenlijst.
De “wet rub” maken
Snijd de buitenkant van de verse gember af en pel de teentjes knoflook. Haal de zaadlijsten uit de rode peper. Snijd de gember, knoflook en rode peper in stukjes. Voeg dan alle ingrediënten voor de “wet rub” toe aan een blender en pureer tot een gladde pasta.
Voorbereiding
Haal het vlies van elke spare rib af, deze is te vinden aan de holle kant van de spare rib. Maak een begin met behulp van een koksmes en trek het vlies eraf met je handen (zie foto). Herhaal voor de resterende spare ribs.
Gebruik je handen om de “wet rub” over de helft van de spare ribs te wrijven. Bedek alle plekjes, herhaal deze stap voor de “dry rub” en de andere helft van de spare ribs.
Leg de spare ribs op een grote plaat, zoals een dienblad en dek af met huishoudfolie. Laat ze tenminste 4 uur lang marineren in de koelkast, het lekkerste is als je ze een dag lang laat marineren. Dit kun je tot maximaal 2 dagen doen, zonder dat het vlees vergaat.

De spare ribs bakken
Verhit de oven voor tot een temperatuur van 170 graden Celsius. Haal de huishoudfolie van de spare ribs af en leg ze op een grote bakplaat met de holle kant naar beneden. Voeg een klein laagje water toe aan de bakplaat en dek af met alluminiumfolie.
Bak de spare ribs 2.5 uur lang in de voorverwarmde oven.
Eet smakelijk!
Geef een reactie