Salade niçoise

(19)

Een salade niçoise is een heerlijke Franse salade met tonijn, sperziebonen, rode aardappeltjes, tomaat en ei.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 06-11-2014, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 23-09-2023

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Lunch
Salade niçoise

Ingrediënten


  • 6 rode aardappelen
  • 125 gram sperziebonen
  • 2 tonijn filets
  • olijfolie
  • 100 gram gemengde sla
  • handvol zwarte olijven
  • 200 gram cherry tomaten
  • 2 rode uien
  • 4 eieren
  • scheutje witte wijnazijn
  • zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepels Dijon mosterd

Kookgerei nodig


  • 2 middelgrote pannen
  • Sauspan
  • Grote bakpan
  • Vergiet
  • Koksmes
  • Garde
  • Snijplank
  • 4 diepe kommen

Salade niçoise Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Lunch

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/salade-nicoise


Voorbereiding – 10 minuten

Vul 2 middelgrote pannen met water en breng aan de kook. Snijd de rode aardappelen in plakken, voeg deze toe aan 1 pan en kook in ongeveer 5 minuten gaar. 

De exacte kooktijd is afhankelijk van de dikte van de plakken. Giet de aardappelen dan af en laat afkoelen. Blancheer in de andere pan de sperziebonen, giet de sperziebonen dan ook af. 

Vul het sauspannetje met water, voeg de eieren toe en kook de eieren in 7 minuten. Plaats de eieren na het koken direct onder koud, stromend water om het kookproces te stoppen en om het pellen te vergemakkelijken. 

Snijd de rode uien in ringen en halveer de cherry tomaten en zwarte olijven. Voeg 1 eetlepel Dijon mosterd toe aan een kom en voeg zout en peper toe en een scheutje witte wijnazijn. Meng glad met behulp van een garde en voeg ongeveer 60 ml olijfolie toe. 

Salade niçoise
Salade niçoise

De salade niçoise afmaken – 30 minuten

Snijd de tonijn filets in 4 stukken en breng de tonijn op smaak met peper en zout. Besmeer de tonijn met olijfolie en grill deze 30 seconden aan beide kanten. Zorg voor een mooi grill patroon. 

Voeg de gemengde salade toe aan een kom of diep bord, breng op smaak met peper en zout. Voeg de gekookte rode aardappelen, gehalveerde tomaten, olijven, gehalveerde sperziebonen en rode uiringen toe. 

Meng door elkaar en plaats een tonijnfilet bovenop. Snijd de eieren in partjes en voeg deze aan de zijkant van de kom / het bord toe. Schenk de mosterddressing over de salade heen. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 06-11-2014, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 23-09-2023


Waardeer dit recept!
19 stemmen

Salade niçoise: Veel gestelde vragen

Waar komt de salade niçoise vandaan?

De klassieke salade niçoise komt van oorsprong uit Nice, een stad in het zuiden van Frankrijk.

Wanneer eet je een salade niçoise?

De salade niçoise is één van de belangrijkste voorgerechten in de Provençaalse en Mediterrane keuken. De salade kan ook als maaltijd op zich gegeten worden, serveer er dan bijvoorbeeld brood bij.

Horen er ansjovis in een salade niçoise?

Er bestaan veel varianten van de salade niçoise, zo werd er vroeger altijd gebruik gemaakt van ansjovis ipv tonijn. Tonijn was toen namelijk een erg duur ingrediënt dat enkel tijdens feestdagen werd gegeten.

Ook wordt de salade soms met verse tonijn en soms met tonijn uit blik gemaakt. De aardappel en sperziebonen werden door Auguste Escoffier toegevoegd. 

Een andere variatie is het gebruik van kleine paarse artisjokken en/of ringetjes radijs.

0 reacties op Salade niçoise

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.