Ingrediënten deeg
- 250 gram bloem + extra
- 125 ml melk
- 50 gram suiker
- 50 gram boter
- 1/2 zakje droge gist
Ingrediënten vulling
- 750 ml volle melk
- snufje zout
- 80 gram dessert rijst
- 1 zakje vanille suiker
- 80 gram suiker
- 2 eieren, gescheiden

Kookgerei
- kom
- huishoudfolie
- middelgrote pan
- houten lepel
- vlaaivorm met een hogere rand
- siliconen kwast
- elektrische mixer
Voorbereiding — 1 uur
Eerst gaan we het deeg maken, aangezien dit een uurtje moet rijzen. Meng hiervoor bloem, gist en suiker. Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is. Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist kapot gaan. Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden. Plaats de deegbal dan in een kom, dek af en laat deze een uur rijzen op een warme plek.
Maak vervolgens de dessert rijst. Verwarm melk met een snufje zout. Zodra de melk warm is, voeg je de dessert rijst toe en roer kort door. Plaats de deksel op de pan en laat het op laag vuur zachtjes garen. De exacte tijd is afhankelijk van het type rijst dat je gebruikt, de rijst die wij gebruikten had een half uur nodig. Kook de rijstepap in ieder geval tot deze alle melk heeft opgenomen, dan zal hij dik genoeg zijn. Dessertrijst behoor je namelijk niet af te gieten. Laat het vervolgens een beetje afkoelen.
Vet de vlaaivorm in met boter en een dun laagje bloem.

Rijstevlaai afmaken — 30 minuten
Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg dun uit. Verplaats het deeg naar de vorm, verwijder het overtollige deeg en druk goed aan. Prik gaatjes in de bodem met een vork en laat het deeg nog even een kwartiertje narijzen.
Verwarm de oven voor op 250 graden, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken. Ondertussen kun je de vulling afmaken. Roer de vanille suiker door de dessert rijst, dit doen we nu pas omdat het anders sneller zal verbranden in de pan. Scheid de eieren en klop het eigeel samen met 80 gram suiker tot het luchtig is geworden. Roer dit dan door de dessertrijst. Druk het deeg nogmaals goed aan en verdeel 2/3e van de dessert rijst over de bodem.
Klop op het laatste de eiwitten stijf en roer deze voorzichtig door 1/3e van de dessert rijst. Verdeel deze laatste laag luchtige dessert rijst over de vlaai en bak deze dan af onderin de oven in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van je oven. Maak ondertussen de oven niet open, dan zal de vlaai inzakken. Laat de vlaai 10 minuten afkoelen in de oven met het deurtje op een kier. Laat deze dan vervolgens volledig afkoelen.
Vaak wordt Limburgse rijstevlaai gegeten met slagroom en chocolade schilfers bovenop. Dit hebben we met opzet niet gedaan, zodat je kunt zien hoe mooi de vlaai is! Geniet ervan!
Hallo Veronique,
Heb de rijstevlaai vanmiddag gemaakt volgens gebruiksaanwijzing maar met aansnijden is deze te dun.
Wat heb ik fout gedaan? Kan het zijn dat de eidooiers in de warme/hete rijstepap had gemoeten?
De smaak was wel lekker!
Gr Mia
Hallo Mia,
De eidooiers zouden in dit geval niet moeten uitmaken. De dessertrijst moet volledig gaar gekookt zijn, dan wordt de melk ook opgenomen waardoor de rijst dikker zal worden. Ik zou me wel kunnen voorstellen dat het per soort kan verschillen hoeveel gram er gebruikt dient te worden. Niet elke rijstsoort is denk ik exact hetzelfde. Was de rijstepap goed dik en gaar toen deze op de bodem ging?
Groetjes Véronique
Nee deze was nog vloeibaar maar wel gaar.
Had rijst van Silvo denk dat ik de volgende keer deze wat bindt met maïzena als deze weer dun is.
Of andere paprijst proberen.
Groetjes Mia
Oei, dan ligt het denk ik echt aan de rijst want als ik dessert rijst maak is deze altijd ingedikt zodra deze gaar is. Ik gebruik wel eens die van Lassie en dit keer vanuit Kaufland in Duitsland. Maar gelukkig was de vlaai alsnog lekker van smaak :)
Bedankt voor je reactie maar de vlaai in intussen toch op gegeten want de smaak was lekker dus probeer het gewoon nog een keer.
Hallo Veronique,
Ik zou graag dit recept willen nabakken maar ik begrijp niet zo zeer wordt het alleen maar 10 min. gebakken of wordt het daarvoor nog blind gebakken. Alvast bedankt voor je antwoord.
Groetjes Laura
Limburgse vlaaien worden altijd kort en krachtig gebakken, nooit blind gebakken. Het is namelijk pas een vlaai zodra deze met vulling wordt gebakken. Veel bakplezier! :)
Hallo ik wil graag je recept gaan proberen. Welke bloem heb je patent of zelfrijzend
En wat is de maat van je vlaaivorm
Liefs sharon
Hoi Sharon, ik gebruik hiervoor patentbloem en een vlaaivorm van 28 cm. Groetjes en een fijne dag!
Hoi ik wil de vlaai gaan maken!Maar kan het ook in een taartvorm?Ik heb wel een gewone vlaaivorm, maar geen hogere!Gr
Hoi Mavis, dat zou geen probleem moeten zijn! Een taartvorm is iets dikker, dus misschien moet je de vlaai dan net iets langer bakken maar dat weet ik niet 100% zeker. Fijne dag en veel bakplezier!