• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

ohmydish.nl

Recepten en gerechten


  • Home
  • 🎄Kerstrecepten 2019 🎅🏻
  • Menugang ▾
    • Voorafjes
    • Tussengerecht
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Toetjes
    • Drankjes
  • Thema ▾
    • Barbecue recepten
    • Brood recepten
    • High tea recepten
    • Ijsrecepten
    • Kerstrecepten
    • Kiprecepten
    • Ovenschotels
    • Paasrecepten
    • Pasta recepten
    • Pizza recepten
    • Quiche recepten
    • Salades
    • Sauzen
    • Slowcooker recepten
    • Snacks
    • Soep recepten
    • Taart en cake
    • Tapas
    • Valentijnsdag
    • Vegetarische recepten
    • Visrecepten
    • Wildrecepten
    • Wokrecepten
  • Kennisbank voor koken ▾
    • Basisrecepten
    • Keukenmateriaal
    • Kooktermen
    • Kruiden en specerijen
    • Vraag & antwoord
  • Blog
  • Recepten index ▾
    • Nieuwste recepten
    • Moestuin
    • Inmaken
    • Foodblogswap
  • Over ons
Rijstevlaai

Rijstevlaai

21 januari 2017 door ohmydish 11 Reacties

Recepten voor Limburgse vlaaien zijn al generaties in mijn familie. Onder andere deze geweldige rijstevlaai. Toch wel één van mijn favorieten.
Aantal pers.: 12 personen | Voorbereiding: 60 minuten | Kooktijd: 30 minuten | Moeilijkheid: Matig

Ingrediënten deeg

  • 250 gram bloem + extra
  • 125 ml melk
  • 50 gram suiker
  • 50 gram boter
  • 1/2 zakje droge gist

Ingrediënten vulling

  • 750 ml volle melk
  • snufje zout
  • 80 gram dessert rijst
  • 1 zakje vanille suiker
  • 80 gram suiker
  • 2 eieren, gescheiden
Rijstevlaai ingrediënten
Rijstevlaai ingrediënten

Kookgerei

  • kom
  • huishoudfolie
  • middelgrote pan
  • houten lepel
  • vlaaivorm met een hogere rand
  • siliconen kwast
  • elektrische mixer

Voorbereiding — 1 uur

Eerst gaan we het deeg maken, aangezien dit een uurtje moet rijzen. Meng hiervoor bloem, gist en suiker. Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is. Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist kapot gaan. Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden. Plaats de deegbal dan in een kom, dek af en laat deze een uur rijzen op een warme plek.

Maak vervolgens de dessert rijst. Verwarm melk met een snufje zout. Zodra de melk warm is, voeg je de dessert rijst toe en roer kort door. Plaats de deksel op de pan en laat het op laag vuur zachtjes garen. De exacte tijd is afhankelijk van het type rijst dat je gebruikt, de rijst die wij gebruikten had een half uur nodig. Kook de rijstepap in ieder geval tot deze alle melk heeft opgenomen, dan zal hij dik genoeg zijn. Dessertrijst behoor je namelijk niet af te gieten. Laat het vervolgens een beetje afkoelen.

Vet de vlaaivorm in met boter en een dun laagje bloem.

Rijstevlaai
Rijstevlaai

Rijstevlaai afmaken — 30 minuten

Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg dun uit. Verplaats het deeg naar de vorm, verwijder het overtollige deeg en druk goed aan. Prik gaatjes in de bodem met een vork en laat het deeg nog even een kwartiertje narijzen.

Verwarm de oven voor op 250 graden, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken. Ondertussen kun je de vulling afmaken. Roer de vanille suiker door de dessert rijst, dit doen we nu pas omdat het anders sneller zal verbranden in de pan. Scheid de eieren en klop het eigeel samen met 80 gram suiker tot het luchtig is geworden. Roer dit dan door de dessertrijst. Druk het deeg nogmaals goed aan en verdeel 2/3e van de dessert rijst over de bodem.

Klop op het laatste de eiwitten stijf en roer deze voorzichtig door 1/3e van de dessert rijst. Verdeel deze laatste laag luchtige dessert rijst over de vlaai en bak deze dan af onderin de oven in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van je oven. Maak ondertussen de oven niet open, dan zal de vlaai inzakken. Laat de vlaai 10 minuten afkoelen in de oven met het deurtje op een kier. Laat deze dan vervolgens volledig afkoelen.

Vaak wordt Limburgse rijstevlaai gegeten met slagroom en chocolade schilfers bovenop. Dit hebben we met opzet niet gedaan, zodat je kunt zien hoe mooi de vlaai is! Geniet ervan!

Dit recept delen:

  • Pinterest
  • Twitter
  • Facebook
  • E-mail
  • Print

Ook lekker!

Rijstevlaai Ohmydish bloem, boter, dessert rijst, dessertrijst, droge gist, eieren, eigeel, eiwit, gistdeeg, instant gist, Limburgs, limburgse vlaai, melk, riestevla, riestevlaai, Rijstevlaai, roomboter, suiker, vanille suiker, vlaai, volle melk Taart en cake Limburgs, Nederlands RijstevlaaiRecepten voor Limburgse vlaaien zijn al generaties in mijn familie. Onder andere deze geweldige rijstevlaai. Toch wel één van mijn favorieten. 12 personen
0 0

Categorie: Taart en cake Tags: bloem, boter, dessert rijst, dessertrijst, droge gist, eieren, eigeel, eiwit, gistdeeg, instant gist, Limburgs, limburgse vlaai, melk, riestevla, riestevlaai, Rijstevlaai, roomboter, suiker, vanille suiker, vlaai, volle melk

Over ohmydish

Veronique is een chef en Marco is een programmeur. Samen zijn wij Ohmydish in 2014 begonnen en plaatsen 5 x per week een nieuw recept. Onze recepten zijn niet specifiek gezond, vegan, makkelijk of goedkoop maar zijn allemaal met liefde en passie gemaakt. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt.

Lees Interacties

Reacties

  1. Mia Janssen zegt

    10 februari 2017 op 20:06

    Hallo Veronique,
    Heb de rijstevlaai vanmiddag gemaakt volgens gebruiksaanwijzing maar met aansnijden is deze te dun.
    Wat heb ik fout gedaan? Kan het zijn dat de eidooiers in de warme/hete rijstepap had gemoeten?
    De smaak was wel lekker!
    Gr Mia

    Beantwoorden
    • ohmydish zegt

      10 februari 2017 op 22:49

      Hallo Mia,
      De eidooiers zouden in dit geval niet moeten uitmaken. De dessertrijst moet volledig gaar gekookt zijn, dan wordt de melk ook opgenomen waardoor de rijst dikker zal worden. Ik zou me wel kunnen voorstellen dat het per soort kan verschillen hoeveel gram er gebruikt dient te worden. Niet elke rijstsoort is denk ik exact hetzelfde. Was de rijstepap goed dik en gaar toen deze op de bodem ging?
      Groetjes Véronique

      Beantwoorden
      • Mia Janssen zegt

        11 februari 2017 op 17:42

        Nee deze was nog vloeibaar maar wel gaar.
        Had rijst van Silvo denk dat ik de volgende keer deze wat bindt met maïzena als deze weer dun is.
        Of andere paprijst proberen.
        Groetjes Mia

        Beantwoorden
        • ohmydish zegt

          11 februari 2017 op 18:04

          Oei, dan ligt het denk ik echt aan de rijst want als ik dessert rijst maak is deze altijd ingedikt zodra deze gaar is. Ik gebruik wel eens die van Lassie en dit keer vanuit Kaufland in Duitsland. Maar gelukkig was de vlaai alsnog lekker van smaak :)

          Beantwoorden
          • Mia Janssen zegt

            12 februari 2017 op 14:28

            Bedankt voor je reactie maar de vlaai in intussen toch op gegeten want de smaak was lekker dus probeer het gewoon nog een keer.

  2. Laura zegt

    28 juni 2018 op 09:12

    Hallo Veronique,

    Ik zou graag dit recept willen nabakken maar ik begrijp niet zo zeer wordt het alleen maar 10 min. gebakken of wordt het daarvoor nog blind gebakken. Alvast bedankt voor je antwoord.
    Groetjes Laura

    Beantwoorden
    • ohmydish zegt

      28 juni 2018 op 10:11

      Limburgse vlaaien worden altijd kort en krachtig gebakken, nooit blind gebakken. Het is namelijk pas een vlaai zodra deze met vulling wordt gebakken. Veel bakplezier! :)

      Beantwoorden
  3. Sharon zegt

    17 oktober 2019 op 12:54

    Hallo ik wil graag je recept gaan proberen. Welke bloem heb je patent of zelfrijzend
    En wat is de maat van je vlaaivorm
    Liefs sharon

    Beantwoorden
    • ohmydish zegt

      17 oktober 2019 op 13:56

      Hoi Sharon, ik gebruik hiervoor patentbloem en een vlaaivorm van 28 cm. Groetjes en een fijne dag!

      Beantwoorden
  4. Mavis zegt

    22 november 2019 op 09:57

    Hoi ik wil de vlaai gaan maken!Maar kan het ook in een taartvorm?Ik heb wel een gewone vlaaivorm, maar geen hogere!Gr

    Beantwoorden
    • ohmydish zegt

      22 november 2019 op 10:00

      Hoi Mavis, dat zou geen probleem moeten zijn! Een taartvorm is iets dikker, dus misschien moet je de vlaai dan net iets langer bakken maar dat weet ik niet 100% zeker. Fijne dag en veel bakplezier!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Primaire Sidebar

Veronique van Ohmydish Hoi! Ik ben Véronique, woon in Zuid-Frankrijk, passie voor koken, het Franse leven, delen van recepten en onze drie honden! Meer over mij / ons

Receptenteller

Er zijn al: 1340 recepten geplaatst!

Nieuwsbrief

Wil je net zoals 11.160 anderen 2 x per maand recepten in je inbox?

Archief bekijken

Instagram post 2194942193693774235_1458032450 Goedemorgen! Hebben jullie een fijn weekend gehad?

Wij zijn sinds lange tijd weer eens met z’n 2en gaan uiteten. Het was heerlijk en we hebben genoten bij @lepigeonneau! De naam ken je misschien wel van #ikvertrek 😆

Anyhow, hoe vaak gaan jullie uiteten? 
#ohmydish #uiteten #restaurant #nieuwsgierig #weekend #wildmenu #wijn #madiran #frankrijk
Instagram post 2194237479099655719_1458032450 TULBANDJES - Zien deze mini tulband cakejes er niet schattig uit? Deze chocolade cakejes met kersen zijn super lekker en erg geschikt voor de feestdagen. Maar ook op een gewone dag zijn deze erg lekker. Chocolade en kersen blijven niet voor niks een klassieke combinatie die keer en op keer geweldig is. Ga naar ohmydish.nl en zoek op -- mini chocolade tulband -- voor het recept of via de link in mijn profiel. #ohmydish #recept #chocolade #kersen #cake #bakken #bakdag #zondag #weekend #kerst #kerstrecept #inspiratie #instafood #zondagbakdag
Instagram post 2193594117527054890_1458032450 Goedemiddag! Eerst nog even tijd voor de lunch natuurlijk. Maar bij deze alvast een heerlijk ontbijt idee voor morgen, maar kan ook erg lekker zijn als toetje. Deze broodpudding is extra lekker met banaan, en een geweldige manier om oud brood op te maken want weggooien (of aan de kippen voeren) is zonde! ⁠⠀
⁠⠀
Mijn moeder maakte dit vroeger vaker, maar dan waren de stukjes brood niet zo zichtbaar als bij mijn versie. Het is maar net wat je voorkeur heeft! Ga naar ohmydish.nl en zoek op -- broodpudding -- voor het recept of via de link in mijn profiel. #ohmydish #recept #brood #pudding #ontbijt #broodpudding #toetje #banaan #stokbrood #baguette #zondag #weekend #fruit
Instagram post 2192786504132354422_1458032450 🎄ROLLADE 🤶🏻- Hebben jullie een fijne Sinterklaasavond gehad? Of vieren jullie het niet? Wij hebben zelf geen kinderen en ons neefje en nichtje wonen een beetje te ver weg, dus voor ons bleef het dit jaar bij speculaas, kruidnoten etc bakken/eten. ⁠⠀
⁠⠀
In de decembermaand plaats ik elke dag een nieuw recept, zoals deze heerlijke varkensrollade met een sausje van stroop. Echt een dikke aanrader, zo mals en kruidig! Ga naar ohmydish.nl en zoek op -- rollade -- voor het recept of via de link in mijn profiel. ⁠⠀
⁠⠀
#ohmydish #recept #kerst #kerstrecepten #december #feestmaand #kerstmis #rollade #varkensrollade #pronkstuk #kerstdiner #diner #stroop #appelstroop #saus #inspiratie #instafood #nieuwerecepten
Instagram post 2192062831578616349_1458032450 Fijne Sinterklaas!⁠⠀
⁠⠀
Op het laatste moment nog even wat lekkere kruidnoten bakken? Ga dan naar ohmydish.nl en zoek op -- kruidnoten -- voor het recept. Daar vindt je trouwens ook het recept van de echte pepernoten, die anijsachtige zachtere staafjes inderdaad. #ohmydish #recept #kruidnoten #pepernoten #sinterklaas #sint #bakken
Instagram post 2191370908706565833_1458032450 RISOTTO - Ik heb nog een doordeweekse maaltijd voor jullie. Een heerlijke risotto met kip en de Chinese kool die ik laatst uit mijn moestuin had gehaald. Ben jij een risotto liefhebber? Of heb je liever een ander soort rijst? Ga naar ohmydish.nl en zoek op -- risotto met kip en chinese kool -- voor het recept of via de link in mijn profiel. #ohmydish #recept #risotto #doordeweeks #groente #groentenuiteigentuin #moestuin #versegroenten #spekjes #kip #rijst #instafood #champignons
Instagram post 2190610083930803596_1458032450 ZIGEUNERSAUS - Nog even een 'gewoon' receptje, voor ook hier de kerstrecepten los gaan barsten. Een ouderwets heerlijke saus, het lekkerste bij een schnitzel. Waar eet jij deze heerlijke saus met o.a. paprika en champignons het liefste bij? Ga naar ohmydish.nl en zoek op -- zigeunersaus -- voor het recept of via de link in mijn profiel. #ohmydish #saus #recept #groenten #paprika #paprikauiteigentuin #moestuinpaprika #champignons #schnitzel #groentesaus

Footer

Recepten moeilijkheid

Makkelijk | Gemiddeld | Matig | Moeilijk

Kennisbank voor koken

Overzicht | Basisrecepten | Kooktermen | Keukenmaterialen | Kruiden & specerijen | Vraag en antwoord

Ohmydish netwerk

Ohmydish.nl | Ohmydish.com | Ohmydish.fr |
Neem contact met ons op

Recepten thema’s

Barbecue recepten | Brood recepten | High tea recepten | Ijsrecepten | Kerstrecepten | Kiprecepten | Ovenschotels | Paasrecepten | Pasta recepten | Pizza recepten | Quiche recepten | Saus recepten | Slowcooker recepten | Soep recepten | Tapas recepten | Valentijnsdag | Vegetarische recepten | Visrecepten | Wildrecepten | Wokrecepten

Recepten per seizoen

Lente recepten | Zomer recepten | Herfst recepten | Winter recepten | Alle recepten | Nieuwste recepten

Keukens

Afrikaans | Amerikaans | Arabisch | Argentijns | Australisch | Aziatisch | Balkan | Belgisch | Brits | Caribisch | Chinees | Cubaans | Duits | Egyptisch | Engels | Europees | Frans | Grieks | Hawaiiaans | Hongaars | Iers | Indiaas | Indonesisch | Iraans | Irakees | Israelisch | Italiaans | Japans | Kantonees | Koreaans | Libanees | Maleisisch | Marokkaans | Mexicaans | Nederlands | Oekraïeens | Perzisch | Philipijns | Portugees | Roemeens | Russisch | Schots | Spaans | Surinaams | Thais | Tunesisch | Turks | Venezolaans | Vietnamees | Wereld | Zweeds | Zwitsers

Type- en spelfouten voorbehouden. Copyright © 2014 - 2019 · Ohmydish

2 x per maand recepten in je inbox?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang 2 x per maand onze nieuwste recepten, helemaal gratis!

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres.
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.