Zwarte kip

(60)

Een heerlijk en makkelijk gerecht met een Oosters tintje, hij is nogal donker van kleur dus ik noem dit gerecht 'Zwarte kip'. Een heerlijke saus met o.a. knoflook en ketjap.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 10-10-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 09-01-2024

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Zwarte kip

Ingrediënten


  • 500 gram kipfilets
  • 2 uien
  • 3 grote knoflooktenen
  • 3 cm verse gember
  • halve citroen
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 100 ml ketjap manis
  • 50 ml sojasaus
  • zonnebloem- of andere neutrale olie

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • optioneel: citruspers
  • fijne rasp
  • kleine kom
  • middelgrote bakpan
  • houten lepel

Zwarte kip Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zwarte-kip


Tip: Je kunt eventueel ook kipdijfilets gebruiken.

Voorbereiding – 10 minuten

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Schil de gemberwortel en rasp deze fijn. Pers het sap uit een halve citroen en meng dit samen met sambal, bruine basterdsuiker, tamarindepasta, ketjap en sojasaus in een kleine kom.

Verwijder eventueel vet en spieren van de kipfilets en snijd de kip in stukken. Maak de stukken niet te groot maar ook niet te klein.

Zwarte kip
Zwarte kip

Zwarte kip afmaken – 20 minuten

Verhit een scheutje olie in een middelgrote bakpan en fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten. Voeg de geraspte gember toe en bak dit nog kort mee.

Voeg dan de kipblokjes toe en bak het geheel nog enkele minuten langer. Zet het vuur lager en schenk het ketjap mengsel erbij. Laat het geheel zachtjes koken tot de kip gaar is en de saus is ingedikt.

Serveer de zwarte kip met bijvoorbeeld gekookte rijst, sperziebonen en kroepoek. Bak de sperziebonen bijvoorbeeld kort in de wok en breng op smaak met peper, zout en een beetje kerrie. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 10-10-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 09-01-2024


Waardeer dit recept!
60 stemmen

Zwarte kip: Veel gestelde vragen

Wat is tamarindepasta?

Tamarinde pasta, ofwel assem, is te koop bij de toko en de meeste supermarkten. Het is een pasta gemaakt van vruchten in grote bruine peulen. Deze peulen zijn afkomstig van een tropische Afrikaanse boom. Het heeft een mild zure smaak, een beetje limoen achtig.

Kan ik sojasaus vervangen?

Je kunt de sojasaus eventueel vervangen door ketjap, voeg dan bijvoorbeeld een beetje zout toe want sojasaus geeft dit gerecht een zoute en hartige smaak.

2 reacties op Zwarte kip

Miranda plaatste op 26-09-2022 om 19:25:48
Zo lekker!! En ontzettend makkelijk, dit moet iedereen maken, echt!
Ohmydish plaatste op 27-09-2022 om 11:19:43

Dankje voor je super leuke bericht Miranda, fijn dat het gesmaakt heeft! Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.