Zure bommen (augurken inmaken)

(59)

Augurken inmaken is makkelijker dan je misschien denkt. Voor deze zure bommen heb je maar weinig ingrediënten nodig!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 10-08-2021, dit recept is voor 8 personen en duurt 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 13-11-2023

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Bijgerechten Calorieën 14 calorieën p.p.
Zure bommen (augurken inmaken)

Ingrediënten


  • ongeveer 10 kleine komkommers
  • 2 liter water
  • 80 gram zout
  • 1 liter azijn
  • 160 gram suiker
  • 2 eetlepels gele mosterdzaadjes
  • paar laurierblaadjes
  • 4 takjes vers dillezaad of gebruik gedroogd dillezaad

Kookgerei nodig


  • grote pan
  • ongeveer 3 grote steriele weckpotten
  • theedoek

Zure bommen (augurken inmaken) Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Bijgerechten Calorieën 14 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zure-bommen-augurken-inmaken


Voorbereiding – 15 minuten

Breng water samen met zout, azijn en suiker aan de kook.

Zorg ervoor dat de potten steriel zijn, dit kun je heel makkelijk doen door deze enkele minuten te koken in een pan met kokend water.

Zure bommen (augurken inmaken)
Zure bommen (augurken inmaken)

De zure bommen inmaken – 30 minuten

Was de kleine komkommers en verdeel deze rechtop over de potten. Als deze niet in zijn geheel passen, kun je ze eventueel halveren.

Verdeel de mosterdzaadjes, laurierblaadjes en dillezaad over de potten. Schenk het water en azijnmengsel zo heet mogelijk eroverheen. Vul de potten tot net onder de rand en sluit de deksels.

Leg een theedoek op de bodem van de grote pan en zet de potten erin. Vul met water tot ongeveer ¾e en kook de augurken ongeveer een kwartier lang.

Haal de potten dan uit het water en laat deze volledig afkoelen. Als je potten met schroefdeksel gebruikt, kun je deze op de kop laten afkoelen.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 10-08-2021, dit recept is voor 8 personen en duurt 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 13-11-2023


Waardeer dit recept!
59 stemmen

Zure bommen (augurken inmaken): Veel gestelde vragen

Hoe lang kan ik zure bommen bewaren?

Je kunt de ingemaakte zure bommen nu enkele jaren bewaren op een donkere plek, de exacte bewaartijd is afhankelijk van temperatuurschommelingen.

Welke komkommers kan ik gebruiken om zelf augurken te maken?

Je kunt hiervoor het beste een kleine komkommersoort gebruiken. Zoetzure augurken worden namelijk gemaakt van een ras kleine komkommers. Dit is een soort komkommers welke iets bitter zijn met een ruwe schil.

4 reacties op Zure bommen (augurken inmaken)

Florina plaatste op 14-08-2021 om 09:55:31

Dag Marco en Veronique, Fijn he, een moestuin die pieken aan overdaad van komkommers, courgettes en augurken geeft! Of juist niks omdat pissebedden de hoofdstammen van de planten doorbijten... #hierdoenzedat #andersnooithoor ;) Maar desalniettemin heb ik afgelopen week een voorraadkast met 35 potjes ingemaakt spul nu! Mijn hersenbreker nu is: ik leg geen theedoek in mijn pannen... Mag ik vragen waarom jullie dat doen? Ik steriliseer de potten, kook de inmaakvloeistof, vul de potten met kruiden en daarna de vruchtgroenten, sluit ze af en zet ze een uurtje op de kop voor vacuüm enzo. Moet ik ongerust zijn nu dat ze niet lang houdbaar zijn vanwege de theedoek? Ik hoor het graag en bedank jullie weer voor de heerlijke en kloppende recepten die deze weken online kwamen! Toppertjes zitten ertussen! Lieve groet uit Nederland, Florina.

Ohmydish plaatste op 15-08-2021 om 10:27:59
Goedemorgen Florina, bedankt weer voor je leuke bericht! Een moestuin is zeker fantastisch, gelukkig nog geen last van pissebedden hier! Maar dit jaar zijn de komkommers helaas wel enorm bitter, blijkt door de vele regen en temperatuurschommelingen te komen. De kleine komkommers hadden hier gelukkig geen last van. Maar ja, dat hoort erbij. Vorig jaar hadden we wel 2 volle emmers super lekkere komkommers! De theedoek leg ik meestal - niet altijd - op de bodem zodat de potten geen geluid maken in de pan. Verder heeft het geen enkel doel, dus geen zorgen! Lieve groeten terug, Véronique
Bianca plaatste op 15-08-2022 om 14:34:19
Hallo,

Jullie hebben het over inmaken, maar volgens mij is inmaken een andere techniek dan wecken. Toch zie ik in dit recept een weck periode van 30 minuten.

Dus mijn vraag, kan ik dit recept gebruiken puur voor hwt inmaken of is dit recept om te wecken?

Ohmydish plaatste op 15-08-2022 om 21:01:27

Hallo Bianca, bedankt voor je bericht!

Dat klopt, inmaken is meer een verzamelnaam. De potten in een heetwaterbad koken heet inderdaad wecken. Doordat er azijn en suiker gebruikt wordt is het inderdaad niet perse nodig om de augurken ook nog te wecken, ik doe dit dus inderdaad alleen maar om de potten extra te steriliseren. Liefs en een fijne avond, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.