Vijgenijs

(13)

Met maar 3 ingrediënten maak je het allerlekkerste vijgenijs heel gemakkelijk zelf. Een fluweelzacht ijs met gekarameliseerde vijgen en gecondenseerde melk.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 23-09-2022, dit recept is voor 8 personen en duurt 55 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-10-2023

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Toetjes
Vijgenijs

Ingrediënten


  • 800 gram rijpe verse vijgen
  • 200 gram honing
  • 150 gram gecondenseerde melk
  • optioneel: handvol pecannoten

Kookgerei nodig


  • ijsmachine
  • snijplank & klein mesje
  • middelgrote bakpan
  • blender of staafmixer
  • optioneel: fijne zeef
  • siliconen spatel
  • bak geschikt voor de vriezer

Vijgenijs Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Toetjes

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/vijgenijs


Voorbereiding – 15 minuten + wachttijd

Was de verse vijgen, verwijder de steeltjes en snijd de vijgen door de helft.

Verwarm 200 gram honing in een middelgrote bakpan. Voeg na enkele minuten de vijgen toe en karameliseer deze tot ze mooi beginnen te kleuren en volledig zacht zijn geworden.

Pureer de vijgen en honing tot een glad mengsel, je kunt hiervoor een blender of een staafmixer gebruiken. 

Je kunt ervoor kiezen om het mengsel te zeven, om de kleine pitjes van de vijgen eruit te halen. Ik heb dit bewust niet gedaan, de pitjes proef je namelijk nauwelijks.

Roer 150 gram gecondenseerde melk door het vijgenmengsel en laat dit dan volledig afkoelen. Je kunt ervoor kiezen om een handvol gehakte pecannoten door het mengsel te roeren, of serveer deze erna bij het ijs.

Vijgenijs
Vijgenijs

Het vijgenijs afmaken – 40 minuten

Schenk het mengsel in de ijsmachine en draai tot een mooi zacht ijs. Dit zal ongeveer 40 minuten duren, afhankelijk van de soort ijsmachine die je gebruikt.

Schep het ijs uit de machine in een bak en zet in de vriezer. Serveer met gehakte pecannoten, geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 23-09-2022, dit recept is voor 8 personen en duurt 55 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-10-2023


Waardeer dit recept!
13 stemmen

Vijgenijs: Veel gestelde vragen

Kan ik vijgenijs maken zonder ijsmachine?

Je kunt het vijgenmengsel in de vriezer zetten, het ijs zal dan een andere structuur krijgen. Bij het gebruik van een ijsmachine wordt het ijs namelijk zacht en luchtig doordat de machine draait tijdens het bevriezen.

Welke vijgen om vijgenijs te maken?

Je kunt allerlei soorten verse vijgen gebruiken om ijs van te maken. Voor een mooie kleur kun je het beste paarse vijgen gebruiken. 

0 reacties op Vijgenijs

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.