Varkensrug met rozemarijn en krieltjes uit de oven

(8)

Als je een goedkoper alternatief zoekt als pronkstuk tijdens de feestdagen, is varkensrug met rozemarijn en krieltjes uit de oven echt een aanrader.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 21-12-2016, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-01-2024

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten
Varkensrug met rozemarijn en krieltjes uit de oven

Ingrediënten


  • ongeveer 750 gram varkensrug
  • half bosje rozemarijn
  • 4 knoflooktenen
  • 1 ui
  • 100 gram boter
  • 1 kg krieltjes met schil
  • 6 kruidnagels
  • 3 stengels bleekselderij
  • peper en zout naar smaak
  • optioneel: Brandy of sherry voor de saus

Kookgerei nodig


  • oven
  • ovenschaal
  • grote bakpan
  • vleesvork of tang
  • snijplank & koksmes
  • vleesthermometer

Varkensrug met rozemarijn en krieltjes uit de oven Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/varkensrug-met-rozemarijn-en-krieltjes-uit-de-oven


Voorbereiding – 10 minuten

Pel de knoflooktenen en snijd deze door de helft.

Dep de varkensrug droog met keukenpapier en snijd deze vrij diep in met een scherp mes.

Plaats de knoflook en takjes rozemarijn in de inkepingen en bestrooi het vlees met peper en zout.

Was de krieltjes en bleekselderij, snijd de bleekselderij in grove stukken en zet opzij. 

Varkensrug met rozemarijn en krieltjes uit de oven voorbereiding
Varkensrug met rozemarijn en krieltjes uit de oven voorbereiding

Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 160 graden Celsius.

De varkensrug met rozemarijn en krieltjes uit de oven afmaken – 50 minuten

Verhit boter in de grote bakpan en bak de varkensrug mooi goudbruin aan beide kanten.

Laat de boter in de pan, hier kun je namelijk een heerlijke saus van maken.

Plaats het vlees in de ovenschaal met de inkepingen naar boven.

Plaats de kruidnagels nu ook in de inkepingen en verdeel de stukken bleekselderij en de krieltjes om het vlees heen.

Verdeel nog wat peper en zout over de krieltjes. 

Varkensrug met rozemarijn en krieltjes uit de oven
Varkensrug met rozemarijn en krieltjes uit de oven

Bak de varkensrug mooi gaar in ongeveer 45 minuten. De kerntemperatuur moet minimaal 60 graden zijn. Deze kun je controleren met behulp van een vleesthermometer.

Maak een makkelijke saus door een ui in ringen te snijden en deze te bakken samen met nog een paar extra takjes rozemarijn in de braadboter.

Blus eventueel af met Brandy of sherry en serveer de heerlijke en simpele jus bij de varkensrug.

Serveer het stuk vlees met bijvoorbeeld met stoofperen en rode kool. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 21-12-2016, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-01-2024


Waardeer dit recept!
8 stemmen

2 reacties op Varkensrug met rozemarijn en krieltjes uit de oven

Mans plaatste op 09-02-2024 om 12:46:39
Gewelig lekker
Ohmydish plaatste op 09-02-2024 om 12:58:37

Dankjewel, super om te horen! Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.