Surinaams broodje bakkeljauw

(9)

Maak een heerlijk Surinaams broodje bakkeljauw gemaakt van gedroogde en gezouten kabeljauw. Geserveerd op een broodje met sambal, zuur en roomboter.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 16-11-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 21-10-2023

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Lunch Calorieën 166 calorieën p.p.
Surinaams broodje bakkeljauw

Ingrediënten


  • 450 gram bakkeljauw
  • 1 tomaat of 200 gram tomaten uit blik
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 2 takjes bladselderij
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 4 harde broodjes
  • Maggiblokje
  • Zonnebloemolie
  • Zout en peper
  • Roomboter (optioneel)
  • Zuur (optioneel)
  • Sambal (optioneel)

Kookgerei nodig


  • Grote pan
  • Kom
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Koekenpan
  • Siliconen of houten lepel
  • Vergiet (optioneel)

Surinaams broodje bakkeljauw Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Lunch Calorieën 166 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/surinaams-broodje-bakkeljauw


Ontzouten van de vis – 30 minuten

Begin met het ontzouten van de bakkeljauw door deze tenminste 30 minuten in een grote pan met een flinke laag heet water te leggen.

Giet het water na 30 minuten af en proef een stukje bakkeljauw om te weten hoe zout hij is.

Je kunt de bakkeljauw nog een extra half uurtje in heet water leggen mocht je hem toch nog te zout vinden.

Giet af en trek de bakkeljauw in kleine stukjes. Gebruik hier een kom en je vingers voor. Zorg ervoor dat er geen graten in de vis meer zitten.

Voorbereiding – 10 minuten

Snijd een tomaat in kleine stukjes, je kunt ook gebruik maken van een half blik (ongeveer 200 gram uitgelekt) tomatenstukjes.

Versnipper de ui en snijd de knoflook in zo klein mogelijke stukjes. Snijd 2 takjes verse bladselderijin fijne stukjes.

Surinaams broodje bakkeljauw
Surinaams broodje bakkeljauw

Surinaams broodje bakkeljauw afmaken – 15 minuten

Verhit een scheut zonnebloemolie in de koekenpan en fruit de uien glazig. Voeg dan ook de tomatenstukjes en fijngesneden knoflook toe. Bak een aantal minuten mee.

Voeg nu de gepluisde bakkeljauw toe samen met ongeveer 2 eetlepels tomatenpuree. Meng alles goed door elkaar heen met behulp van een siliconen of houten lepel.

Breng op smaak met peper en een Maggiblokje. Proef, en bepaal of je meer dan 1 Maggiblokje wil gebruiken. Bak de bakkeljauw tenminste 10 minuten totdat het een zacht prutje geworden is.

Voeg nu de in kleine stukjes gesneden bladselderijtoe en meng goed door elkaar heen. Snijd 4 harde broodjes open en verdeel de bakkeljauw over de broodjes.

Voeg naar smaak peper, zuur en sambal toe. Nyan switi! (Eet smakelijk!)

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 16-11-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 21-10-2023


Waardeer dit recept!
9 stemmen

Surinaams broodje bakkeljauw: Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen kabeljauw en bakkeljauw?

Beide namen lijken sterk op elkaar. Bakkeljauw is gezouten en gedroogde kabeljauw. Bakkeljauw kun je ook tegenkomen onder andere namen zoals: stokvis, rotsvis en bakkeljouw. In het Portogees heet het bacalhau.

Hoeveel gram zit er in een zak bakkeljauw?

In de standaard verpakkingen van Lufo zit 340 gram bakkeljauw. Je kunt de bakkeljauw na het bereiden ook invriezen en tot een maand lang bewaren in de vriezer.

Waar komt bakkeljauw vandaan?

Van origine is de techniek om deze gedroogde en gezouten vis te maken overgenomen van de Vikingen. Vikingen droogden al rond het jaar 1000 vissen in de lucht. Deze techniek is op zijn beurt weer overgenomen van de Indianen aan de oostkust van Canada.

Indianen hingen de vissen te drogen aan stokken, vandaar de naam stokvis. Handig, want op deze manier blijft kabeljauw tot zeker een jaar lang houdbaar.

Bakkeljauw is tegenwoordig vooral veel te vinden in Suriname, Portugal en China.

0 reacties op Surinaams broodje bakkeljauw

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.