Sinaasappelcake

(85)

Deze sinaasappelcake is een simpele basiscake met toevoeging van de lekkerste sinaasappels. Een plakje cake is nog nooit zo lekker geweest.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 30-06-2020, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 25 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-01-2024

Kooktijd 1 uur 25 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake
Sinaasappelcake

Ingrediënten


  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram suiker
  • 4 eieren
  • 220 gram bloem
  • half zakje bakpoeder (of gebruik zelfrijzend bakmeel)
  • 2 sinaasappels

Kookgerei nodig


  • cakeblik
  • bakpapier
  • oven
  • citrus rasp en pers
  • snijplank & scherp mes
  • elektrische mixer
  • siliconen spatel
  • houten prikker

Sinaasappelcake Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 25 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/sinaasappelcake


Voorbereiding – 15 minuten

Vet het cakeblik in met boter en een dun laagje bloem. Bekleed de bodem eventueel met bakpapier zodat de cake er makkelijker uitkomt. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. 

Rasp de schil van 1 sinaasappel fijn en pers het sap uit 1 sinaasappel. Gebruik een scherp mes om de schil van de tweede sinaasappel te verwijderen.

Snijd eerst de boven- en onderkant eraf en snijd vervolgens van boven naar beneden de rest van de schil en zoveel mogelijk wit weg. Snijd vervolgens de partjes tussen de vliesjes weg en snijd de partjes in kleinere stukjes. 

Klop de zachte boter samen met 250 gram suiker met een elektrische mixer tot dit wit en luchtig is. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en voeg pas de volgende toe als de vorige volledig is gemengd.

Voeg de bloem en bakpoeder toe en roer tot een glad beslag. Roer dan de rasp en het sap van een sinaasappel erdoor. Bestrooi de stukjes sinaasappel met een klein beetje bloem en roer deze dan op het laatste door het beslag.

Verdeel het beslag gelijkmatig over het cakeblik. 

Sinaasappelcake
Sinaasappelcake

Sinaasappelcake afmaken – 1 uur + 10 minuten

Bak de cake gaar in ongeveer een uur. De cake is gaar als je er een houten prikker in steekt en deze er schoon uitkomt. Als de bovenkant al donker begint te worden terwijl de cake nog niet gaar is, kun je deze afdekken met aluminiumfolie. 

Zorg dat je de ovendeur zo min mogelijk en voorzichtig opent zodat de cake niet inzakt. Laat de cake 10 minuten in het cakeblik afkoelen voordat je deze omkeert. Laat deze vervolgens volledig afkoelen. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 30-06-2020, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 25 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-01-2024


Waardeer dit recept!
85 stemmen

2 reacties op Sinaasappelcake

Koos plaatste op 26-04-2023 om 17:29:05
Klopt dat wel, 2 eetlepels bakpoeder of moeten het theelepels zijn?
Ohmydish plaatste op 26-04-2023 om 19:06:39

Hi Koos, bedankt voor je bericht. Voor 220 gram bloem heb je genoeg aan een half zakje bakpoeder, dit is ongeveer 2 afgestreken eetlepels. Ik heb het duidelijker bij vermeld, fijne avond & liefs Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.