Saoto soep

(18)

Deze saoto soep zit boordevol smaak door de combinatie van kruidige bouillon met krokante toppings. Een Surinaamse maaltijdsoep, een aanrader voor elke dag van het jaar.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 07-10-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 17-06-2023

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 130 calorieën p.p.
Saoto soep

Ingrediënten


  • 2 kipfilets
  • 4 eieren
  • flinke handvol taugé
  • ongeveer 100 gram rijst
  • handvol gebakken uitjes
  • handvol friet chips
  • handvol gefrituurde noedels
  • optioneel: sambal naar keuze

Ingrediënten bouillon

  • 2 liter water
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • halve ui
  • 1 grote knoflookteen
  • 4 pimentbolletjes
  • 1 laurierblad
  • 2 cm laos / galanga vers of 1 theelepel poeder
  • 2 cm verse gemberwortel
  • 1 stengel citroengras
  • paar takjes verse peterselie
  • 1 theelepel sojasaus

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • 2 middelgrote pannen
  • rijstkoker of pan
  • kleine pan
  • 2 vorken
  • zeef

Saoto soep Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 130 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/saoto-soep


Je kunt bij de toko en de meeste supermarkten een zak kopen met een mix van gebakken uitjes, friet chips en gefrituurde noedels special voor saoto (soto) soep.

Je kunt ook zelf eventueel een handvol glasnoedels frituren. Gebruik een potje gebakken uitjes, of frituur deze heel makkelijk zelf. De friet chips kun je ook eventueel zelf maken door aardappels in hele dunne reepjes te snijden (eventueel met een mandoline) en deze dan te frituren.

Voorbereiding – 45 minuten

Pel de halve ui en knoflookteen en snijd deze grof. Snijd de gember en laos ook grof. Plaats de knoflook, ui, gember, laos, pimentbolletjes, citroengras en laurierblad in 2 liter water. 

Voeg de kippenbouillonblokjes en een theelepel sojasaus toe en breng aan de kook. Houd een beetje peterselie apart voor de garnering en plaats de rest, inclusief stengels, in het water. 

Plaats de deksel op de pan en zet het vuur laag zodra het water kookt. Laat de bouillon minimaal een half uur rustig koken zodat alle smaken vrijkomen.

Vul een tweede middelgrote pan met water en breng aan de kook. Verwijder eventueel overtollig vet en spieren van de kipfilets en kook deze gaar in het kokende water.

Kook de rijst gaar in kokend water of in een rijstkoker. 

Surinaamse saoto soep
Surinaamse saoto soep

Saoto soep afmaken – 15 minuten

Kook de eieren 7 minuten lang in kokend water. Laat de eieren vervolgens schrikken onder koud stromend water en pel ze dan. 

Gebruik 2 vorken om de gekookte kipfilets in stukjes te verdelen. Zeef de bouillon en gooi de kruiden weg. Breng de bouillon op smaak met peper, zout en eventueel meer sojasaus.

Verdeel de gekookte rijst, stukjes kip en taugé over kommen. Schenk hier de hete bouillon overheen en maak af met een gekookt ei en de krokante toppings van gebakken chips, gefrituurde noedels en chips frietjes. 

Serveer eventueel met sambal naar keuze en garneer eventueel met verse peterselie. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 07-10-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 17-06-2023


Waardeer dit recept!
18 stemmen

Saoto soep: Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen saoto en soto?

De ingrediënten hebben veel overeenkomsten, de bouillon is bij beide gemaakt van kip en ze hebben een gelijke bereidingswijze. In soto zit kurkuma, waardoor soto geel is en saoto niet. In soto zitten bijvoorbeeld ook kemirinoten en gekookte aardappelen, terwijl in saoto juist rijst en gebakken uitjes zit.

Kan ik de bouillon ook maken van kip ipv bouillonblokjes?

Je kunt voor deze saoto soep ook zelf bouillon trekken van kip, daardoor krijgt de saoto soep wel een langere bereingswijze.

0 reacties op Saoto soep

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.