Pruimenvlaai

(65)

Pruimenvlaai is een klassieker in Limburg, naar recept dat al generaties in mijn familie is. Je kunt hier verschillende rassen pruim voor gebruiken.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-09-2019, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake Calorieën 350 calorieën p.p.
Pruimenvlaai

Ingrediënten


  • 250 gram bloem + extra
  • 125 ml melk
  • 50 gram suiker + extra
  • 50 gram boter
  • 1/2 zakje droge gist
  • klein handje paneermeel
  • 1 kg pruimen - je kunt verschillende rassen gebruiken, wij gebruikten prune d'Agen.
  • eventueel poedersuiker

Kookgerei nodig


  • oven
  • grote kom
  • kleine sauspan
  • vlaaivorm
  • siliconen kwast

Pruimenvlaai Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake Calorieën 350 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/pruimenvlaai


Voorbereiding – 1 uur en 10 minuten

Eerst gaan we het deeg maken, aangezien dit een uurtje moet rijzen. Meng hiervoor bloem, gist en suiker. Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is.

Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist kapot gaan. Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden.

Plaats de deegbal dan in een kom, dek af en laat deze een uur rijzen op een warme plek. Vet de vlaaivorm in met boter en voeg dan een dun laagje bloem toe. 

Pruimenvlaai
Pruimenvlaai

Pruimenvlaai afmaken – 20 minuten

Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg dun uit. Verplaats het deeg naar de vorm, verwijder het overtollige deeg en druk goed aan.

Prik gaatjes in de bodem met een vork en laat het deeg nog even een kwartiertje narijzen. Was dan ondertussen de pruimen, snijd de pruimen door de helft en verwijder de pit. 

Pruimenvlaai vullen
Pruimenvlaai vullen

Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken. Verdeel een klein handje paneermeel over de bodem zodat de bodem niet te nat wordt van het fruit.

Verdeel de pruimen over de vlaaibodem, het mooiste is om ze rechtop te zetten en ervoor te zorgen dat de bodem niet meer zichtbaar is. Bestrooi met ongeveer een eetlepel suiker.

Bak de vlaai mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van je oven. Laat de vlaai afkoelen en bestrooi de randen eventueel met poedersuiker voor je deze gaat serveren. 

Je kunt ook eventueel een gelei laagje van taartina toevoegen. Verwarm hiervoor 250 ml water met een beetje suiker en roer er de taartina bij.

Laat de gelei kort afkoelen voor je deze over de vlaai verdeeld aangezien deze anders teveel zal uitlopen. Geniet ervan!

Tip: benieuwd naar andere soorten Limburgse vlaaien? Bekijk ons overzicht van de allerlekkerste Limburgse vlaaien die je makkelijk thuis kunt maken.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-09-2019, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024


Waardeer dit recept!
65 stemmen

4 reacties op Pruimenvlaai

Eve plaatste op 13-08-2021 om 09:49:11
Het deeg was in 10 minuten niet gaar geworden.
Ohmydish plaatste op 13-08-2021 om 10:26:39
Hallo Eve, de exacte baktijd is altijd afhankelijk van je oven. Dit schrijf ik er daarom ook altijd bij, want niet elke oven is exact hetzelfde. Limburgse vlaaien worden altijd kort en krachtig gebakken. Bij de meeste ovens is dit op 250 graden Celsius, 10 minuten lang. Bij andere ovens kan deze misschien net iets minder heet worden, of is de baktijd bijvoorbeeld ~5 minuten langer. Fijne dag, veel liefs Véronique
Herma de vries plaatste op 25-09-2021 om 11:04:26

Hallo, Moet er niet een snufje zout in het deeg? Ik vond het wat flauw, vandaar de vraag. Groet, Herma

Ohmydish plaatste op 25-09-2021 om 17:51:29
Hoi Herma, in dit gistdeeg recept, wat al generaties in mijn Limburgse familie is, gaat geen snuf zout. De bodem van een Limburgse vlaai heeft nooit een uitgesproken smaak, dus misschien is je verwachting van het deeg van een Limburgse vlaai anders? De zoete smaak en wat een Limburgse vlaai juist zo lekker maakt, is de combinatie van het deeg met de zoete vulling. Fijne avond, liefs Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.