Oranje tompouce

(6)

Koningsdag komt er weer aan, dus wat is er dan beter dan een zelfgemaakte oranje tompouce. Bladerdeeg, banketbakkersroom en een mooie oranje glazuur.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 18-04-2017, dit recept is voor 8 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 22-04-2023

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake Calorieën 288 calorieën p.p.
Oranje tompouce

Ingrediënten


  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 1/4e recept banketbakkersroom
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • paar druppels citroensap
  • mespuntje oranje kleurstof
  • 1 eetlepel water

Kookgerei nodig


  • oven
  • ovenplaat bekleed met bakpapier
  • vork
  • schone theedoek
  • spuitzak
  • lepel

Oranje tompouce Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake Calorieën 288 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/oranje-tompouce


Voorbereiding – 20 minuten

Maak eerst de banketbakkersroom of gebruik kant-en-klare en laat deze afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snijd de bladerdeegplakjes doormidden en prik er gaatjes in met een vork.

Dit voorkomt dat het bladerdeeg omhoog zal komen. Leg de plakjes deeg op de ovenplaat en bak deze 10 minuten lang. Haal ze dan uit de oven en gebruik een schone theedoek om de lucht eruit te drukken.

Bak het bladerdeeg dan nog eens 5 minuten, of tot het mooi goudbruin is geworden. Laat het deeg dan afkoelen. 

Oranje tompouce
Oranje tompouce

Oranje tompouce afmaken – 10 minuten

Maak oranje glazuur door het water, citroensap, kleurstof en poedersuiker te mengen. Verdeel banketbakkersroom over 4 bladerdeeg rechthoeken.

Dip de andere 4 bladerdeeg rechthoeken aan 1 kant in het glazuur, je kunt ook een lepel gebruiken om het glazuur evenredig te verdelen.

Leg de bovenkant op de banketbakkersroom en laat het glazuur even uitharden. Geniet van deze heerlijke zelfgemaakte oranje tompouce!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 18-04-2017, dit recept is voor 8 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 22-04-2023


Waardeer dit recept!
6 stemmen

Oranje tompouce: Veel gestelde vragen

Hoe eet je een tompouce?

Het kan lastig zijn om een tompouce te eten. Behalve een grote hap te nemen kun je een tompouce ook op andere manieren eten, bijvoorbeeld:

  • Doormidden snijden: Leg de tompouce op zijn zijkant op een bordje en snijd over de lengte heen doormidden.
  • Halveren: Haal de bovenkant van de tompouce en verdeel de room zo goed mogelijk over de 2 koekjes.
  • Dubbeldekker: Haal het bovenste stuk van de tompouce af en schuif deze ónder de bodem. Je hebt nu een dubbele laag bladerdeeg met een zachte bovenkant van banketbakkersroom.
  • Eet de banketbakkersroom eerst: haal het ‘dakje’ van de tompouce af en eet eerst de roomlaag. Een beetje zoals de ‘dubbeldekker’, alleen houdt je nu 2 koekjes over.
  • In stukjes snijden: Net zo min je een taart zó kunt eten, kun je een tompouce in kleine stukjes of vierkantjes snijden. Deze mini-tompoucen zijn veel makkelijker te eten.
  • Chaotische manier: Prik en plet de tompouce met een vork op een bord. Het geeft een rommeltje, maar wel des te leuker!

Hoe lang blijft een tompouce goed?

Tot maximaal 2 dagen kun je een vers gemaakte tompouce bewaren. Tot 1 maand in de vriezer, afgedekt in een bakje.

Wat is het verschil tussen tompouce en tompoes?

Niets, het is een ander woord voor hetzelfde gebakje.

Wat is een tompouce (of tompoes)?

Een gebakje dat uit bladerdeeg, banketbakkersroom en glazuur bestaat. Het is de Nederlandse variant van een Franse ‘millefeuille’, wat letterlijk “1000 bladeren", ofwel “1000 laagjes” betekent. In Vlaanderen (België) wordt een tompouce ook wel “glacéke” genoemd.

0 reacties op Oranje tompouce

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.