Okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoek)

(6)

Okonomiyaki is een hartige en vullende pannenkoek gemaakt met onder andere witte kool, bacon, sushi gember, bonito vlokken en kewpie mayonaise!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 14-03-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 27-03-2023

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Lunch Calorieën 480 calorieën p.p.
Okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoek)

Ingrediënten


  • 120 gram bloem
  • ¼ theelepel suiker
  • ¼ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • halve witte kool
  • 6 - 7 cm nagaimo
  • 180 ml dashi-no-moto
  • 250 gram gerookte bacon (plakken)
  • 4 grote eieren
  • 2 lente-uitjes
  • 50 gram sushi gember
  • okonomiyaki saus
  • Kewpie mayonaise
  • Bonito vlokken
  • Zonnebloemolie

Kookgerei nodig


  • Grote kom
  • Dunschiller
  • Rasp
  • Garde
  • Huishoudfolie
  • Koksmes
  • Snijplank
  • Grote koekenpan + passende deksel
  • Siliconen spatel
  • Siliconen borsteltje
  • 2 grote spatels

Okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoek) Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Lunch Calorieën 480 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/okonomiyaki-japanse-hartige-pannenkoek


Voorbereiding – 10 minuten + 1 uur wachttijd

Voeg 120 gram bloem toe aan een grote kom. Meng er met een garde ¼ theelepel suiker, zout en bakpoeder doorheen. Snijd 6 tot 7 centimeter van de nagaimo af en schil met een dunschiller.

Zet een rasp in de grote kom en rasp de nagaimo op de fijnste stand. Je zult merken dat de nagaimo behoorlijk ‘snotterig’ is, dit is normaal. Voeg ook 180 ml dashi-no-moto (visbouillon) toe en roer goed door met de garde.

Dek de grote kom af met huishoudfolie en plaats deze voor tenminste 1 uur in de koelkast.

Okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoek)
Okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoek)

De okonomiyaki afmaken – 20 minuten

Halveer een witte kool en verwijder de harde kern uit 1 van de 2 helften. Snijd de witte kool vervolgens in fijne reepjes, dan in kleinere stukjes met behulp van een koksmes en een snijplank.

Haal 250 gram bacon (in reepjes) uit de koelkast en halveer deze over de breedte heen. Haal na een uur ook de kom met het beslag uit de koelkast.

Tik 4 grote eieren open in de kom met het beslag en voeg ook 50 gram sushi gember (rood, roze of wit) toe. Meng goed door elkaar heen met behulp van een siliconen spatel.

Voeg een derde van de fijngesnipperde witte kool toe en meng weer goed door elkaar heen met de siliconen spatel. Doe dit 2 x of totdat de witte kool goed in het beslag verwerkt is.

Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en schenk een beetje neutrale olie zoals zonnebloemolie toe. Verdeel het okonomiyaki beslag in 4 delen. Voeg een vierde van het beslag toe aan de koekenpan.

Spreid deze voorzichtig uit door er met een grote spatel bovenop te drukken. Druk de randen aan met 2 spatels, dit voorkomt dat de okonomiyaki uit elkaar valt. Voeg 3 - 4 gehalveerde bacon reepjes toe bovenop de pannenkoek.

Plaats een deksel op de koekenpan en bak de Japanse pannenkoek 5 minuten lang aan 1 kant. Draai de pannenkoek dan een keer om, zodat de kant met de bacon ook gebakken wordt. Bak wederom 5 minuten lang met de deksel op de koekenpan.

Verplaats de pannenkoek naar een bord en bestrijk royaal met okonomiyaki saus. Gebruik hiervoor een siliconen borsteltje. Knijp nu ook in een zig-zag beweging Kewpie mayonaise over de pannenkoek heen.

Garneer met bonito vlokken en fijngesneden stukjes lente-ui. Je zult zien dat de bonito vlokken gaan “dansen” op het gerecht.

Herhaal bovenstaande stappen voor de resterende 3 pannenkoeken. Serveer direct, geniet van deze heerlijke okonomiyaki (Japanse pannenkoek)!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 14-03-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 27-03-2023


Waardeer dit recept!
6 stemmen

Okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoek): Veel gestelde vragen

Wat zijn bonito vlokken?

Dit zijn schaafsels van gedroogde, gefermenteerde en gerookte tonijnsoort. In de meeste gevallen de gestreepte tonijn. Deze bonito vlokken “dansen” op het gerecht door de hitte.

Wat is dashi-no-moto?

Dashi-no-moto is een gedroogde bonito visbouillon.

Wat is okonomiyaki?

Okonomiyaki is een Japanse hartige pannenkoek die in de basis gemaakt is met witte kool, beslag met nagaimo en gegarneerd met bonito vlokken en Kewpie mayonaise. Er zijn veel verschillende soorten okonomiyaki te maken! Vervang de bacon met bijvoorbeeld garnalen, inktvis of kip. Je kunt het zo gek niet bedenken!

Wat is nagaimo?

Nagaimo is een soort Japanse yam, door gebruik van dit ingredient te maken maak je het okonomiyaki beslag luchtig. Je kunt deze groente vaak in toko's of de grotere supermarkten vinden.

Ik kan geen Kewpie mayonaise vinden, wat nu?

De smaak van de Japanse Kewpie mayonaise (Kewpie is een merk) is sterk vergelijkbaar met die van Franse mayonaise. Er is meer gebruik gemaakt van mosterd, en dat proef je terug in de mayonaise. Belgische mayonaise kan ook, al is deze over het algemeen wat zuurder dan Franse mayonaise.

0 reacties op Okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoek)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.