Oeufs en cocotte

(16)

Met oeufs en cocotte kun je blijven variëren, deze eieren uit de oven zijn heerlijk om broodsoldaatjes in te dippen. Leuk tijdens de paasbrunch of serveer ze als ontbijt.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 31-03-2022, dit recept is voor 2 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-01-2024

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 2 personen Categorie Ontbijt
Oeufs en cocotte

Ingrediënten


  • 2 plakjes gekookte ham
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • peper en zout naar smaak
  • snuf nootmuskaat
  • 2 grote eieren
  • 1 eetlepel geraspte kaas
  • optioneel: verse bieslook
  • olijfolie
  • brood om erbij te serveren

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • grote bakpan
  • oven
  • grote ovenschaal
  • 4 kleine ovenschaaltjes (ramekins)
  • kleine kom
  • lepel

Oeufs en cocotte Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 2 personen Categorie Ontbijt

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/oeufs-en-cocotte


Voorbereiding – 15 minuten

Verdeel het brood in repen, ofwel soldaatjes, en bak deze mooi goudbruin aan beide kanten. Je kunt dit het makkelijkste in een bakpan doen met een scheutje olijfolie.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en vet de ovenschaaltjes in met boter. Plaats de ovenschaaltjes in een grote ovenschaal en vul de ovenschaal met heet water, zorg dat de kleine ovenschaaltjes ongeveer tot de helft in het water staan.

Snijd de plakjes ham in kleine stukjes en meng dit met de crème fraîche. Breng op smaak met peper, zout en een flinke snuf nootmuskaat.

Oeufs en cocotte
Oeufs en cocotte

De oeufs en cocotte afmaken – 15 minuten

Verdeel het crème fraîche mengsel over de kleine ovenschaaltjes. Maak een klein kuiltje in het midden en breek een groot ei in het midden.

Verdeel een beetje geraspte kaas over het ei en en plaats de grote ovenschaal met de eieren in de oven. Bak de oeufs en cocotte gaar in ongeveer 10 minuten.

Je kunt de eieren iets langer bakken, tijd is afhankelijk hoe je het ei het liefste gebakken wilt hebben. Garneer eventueel met verse bieslook. Dip de broodsoldaatjes in het ei, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 31-03-2022, dit recept is voor 2 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-01-2024


Waardeer dit recept!
16 stemmen

Oeufs en cocotte: Veel gestelde vragen

Wat zijn broodsoldaatjes?

Broodsoldaatjes is een ouderwetse naam voor reepjes krokant brood, een soort croutons. Het is niet meer dan reepjes brood dat krokant is gebakken in olie.

Hoe maak ik vegetarische oeufs en cocotte?

Je kunt de ham bijvoorbeeld vervangen door een beetje zongedroogde tomaten of verse spinazie.

2 reacties op Oeufs en cocotte

Simonne Michiels plaatste op 06-04-2022 om 10:33:15
Kan ik de room er uit laten
Ohmydish plaatste op 06-04-2022 om 10:39:20
Hoi Simonne, je zou de crème fraîche weg kunnen laten maar dan heb je enkel een 'gestoomd' eitje. Ook lekker natuurlijk, dat zeker :) Liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.