Klassieke oesters

(11)

Heerlijke klassieke oesters met een sjalot vinaigrette, ouderwets lekker met verjus. Een heerlijk fris voorgerecht, dit feestelijke gerecht is vooral in Frankrijk een traditie tijdens de feestdagen.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-12-2021, dit recept is voor 2 personen en duurt 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 2 personen Categorie Voorgerechten
Klassieke oesters

Ingrediënten


  • 12 verse oesters
  • 1 sjalot
  • scheut verjus
  • halve citroen
  • scheutje rode wijnazijn
  • crushed ijs

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • klein kommetje
  • oestermes
  • theedoek
  • groot bord

Klassieke oesters Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 2 personen Categorie Voorgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/klassieke-oesters


Voorbereiding – 15 minuten

Pel de sjalot en snijd zo fijn mogelijk. Meng de sjalot samen met een scheut verjus, sap van een halve citroen en een scheutje rode wijnazijn. Breng op smaak met een beetje peper.

Maak de oesters open, dit kun je het beste doen door de oester met de platte kant naar boven in een theedoek te leggen.

Gebruik een oestermes en plaats deze tussen de schelpen en wrik een paar keer van boven naar beneden tot de platte kant van de oester los gaat.

Snijd de oester los van de aanhechting van de onderste schelp.

Zorg ervoor dat de oesters los zijn, dit kun je controleren door de oester in de schelp om te draaien.

Klassieke oesters
Klassieke oesters

De klassieke oesters afmaken – 5 minuten

Vul een groot bord met crushed ijs en zet het bakje met sjalot vinaigrette in het midden.

Plaats de opengemaakte oesters rondom samen met een paar partjes citroen en serveer direct. 

Schep een beetje van de sjalot vinaigrette over een oester en slurp de schelp leeg. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-12-2021, dit recept is voor 2 personen en duurt 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024


Waardeer dit recept!
11 stemmen

Klassieke oesters: Veel gestelde vragen

Wat is verjus?

Verjus is druivensap gemaakt van onrijpe druiven. Letterlijk is het “vert jus”, groen sap in het Frans. Het krijgt daardoor een friszure smaak.

Kan ik verjus vervangen?

Je kunt de verjus vervangen door azijn of citroensap. 

Hoeveel oesters per persoon?

Als voorgerecht worden meestal 6 - 7 oesters per persoon geserveerd.

Hoe lang op voorhand mag je oesters openen?

Na het openen van een oester kun je deze het beste direct serveren. Hoe verser hoe beter. Je kunt ze dan een aantal uur erna nog eten, maar langer bewaren is niet aan te raden.

0 reacties op Klassieke oesters

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.