Kip biryani

(27)

Biryani is misschien het beste te omschrijven als een soort Indiase paella. Deze kip biryani zit boordevol kruiden, rijst, nootjes en gemarineerde kip.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 21-09-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 08-05-2023

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 292 calorieën p.p.
Kip biryani

Ingrediënten


  • 300 gram langkorrel basmati rijst
  • 1 kaneelstok
  • 3 laurierblaadjes
  • handvol verse muntblaadjes
  • 1 rode ui
  • 3 cm verse gemberwortel
  • 3 knoflooktenen
  • 2 groene pepers
  • 4 eetlepels neutrale olie en/of geklaarde boter (ghee)
  • handvol cashewnoten
  • optioneel: handvol rozijnen
  • scheut water
  • 100 ml melk
  • paar draadjes saffraan of 1 theelepel gemalen kurkuma

Ingrediënten kip

  • 8 kippenpoten
  • 125 ml Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels citroensap
  • halve theelepel gemalen kurkuma
  • halve theelepel chili poeder
  • halve theelepel gemalen komijnzaad
  • halve theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel garam masala
  • 2 steranijs
  • 4 kruidnagels
  • 5 kardemom peulen
  • 5 zwarte peperkorrels

Kookgerei nodig


  • vijzel of koffiemolen
  • middelgrote kom
  • huishoudfolie
  • vijzel of kleine blender
  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan
  • zeef
  • kleine sauspan
  • brede pan met dikke bodem
  • houten lepel
  • keukentang

Kip biryani Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 292 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kip-biryani


Voorbereiding kip – 10 minuten + marineer tijd

Haal de kardemom uit de peulen en vermaal de steranijs, kruidnagels, kardemom en zwarte peper. Dit kun je met een vijzel of een koffiemolen doen. Meng hier dan ook de kurkuma, chili poeder, komijnzaad, korianderzaad en garam masala door.

Meng de kruiden samen met de yoghurt en 2 eetlepels citroensap door de kippenpoten. Zorg dat de kippenpoten volledig bedekt zijn en laat deze marineren. Voor het beste resultaat laat je deze de hele nacht marineren, maar korter kan ook.

Voorbereiding biryani – 20 minuten

Pel de gemberwortel en knoflook en pureer deze. Dit kun je met een vijzel of kleine blender doen. Voeg eventueel een beetje neutrale olie toe zodat het makkelijker gaat.

Pel de rode ui en snijd deze in dunne (halve) ringen. Snijd de groene pepers fijn, je kunt eventueel eerst de zaadlijsten verwijderen. 

Kook de rijst tot deze bijna helemaal gaar is en giet deze dan af. Verwarm de melk en als je saffraan gebruikt, plaats deze dan in de warme melk en laat de kleur vrijkomen. 

Je kunt de melk ook geel kleuren met een beetje gemalen kurkuma. Roer de gele melk dan direct door de rijst, maar meng deze niet volledig.

Kip biryani
Kip biryani

Kip biryani afmaken – 1 uur

Verwarm een scheut olie of ghee in een pan met dikke bodem. Bak de rode ui op hoog vuur tot deze donker is gekleurd. Deze mag flink donker en krokant zijn geworden. 

Bak dan de gember-knoflookpasta en groene peper samen met de kaneelstok (eventueel door de helft gebroken) en de laurierblaadjes enkele minuten in de pan.

Bak de kippenpoten samen met de marinade tot deze mooi bruin zijn geworden. Zet het vuur dan laag en voeg een flinke scheut water toe om de kippenpoten zachtjes te garen voor ongeveer 30 minuten met de deksel op de pan.

Haal de deksel van de pan en voeg rijst samen met fijngesneden munt en cashewnoten toe. Laat de biryani op laag vuur nog ongeveer 15 minuten zachtjes sudderen, maar roer dit niet net zoals bij een paella.

Serveer de rijst met 2 drumsticks per persoon en eventueel raita, een yoghurt saus. Verwijder de kaneelstok en laurierblaadjes, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 21-09-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 08-05-2023


Waardeer dit recept!
27 stemmen

Kip biryani: Veel gestelde vragen

Welke rijst gebruik je voor biryani?

Biryani wordt traditioneel gemaakt met langkorrel basmati rijst. Deze is te koop bij de meeste supermarkten.

Kan ik ook groenten toevoegen aan een biryani?

Je kunt aan deze biryani bijvoorbeeld bloemkool, wortel, sperziebonen en/of erwtjes toevoegen.

0 reacties op Kip biryani

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.