Kaas uienbrood

(29)

Een kaas uienbrood, ofwel uienkruier, is een heerlijk luchtig brood met gekaramelliseerde uien en een dikke laag kaas. Dit brood is overal lekker bij en lauwwarm het allerlekkerste.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 05-11-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 27-11-2022

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Lunch Calorieën 224 calorieën p.p.
Kaas uienbrood

Ingrediënten


  • 350 gram bloem
  • theelepel zout
  • 1 zakje gist
  • 1 theelepel suiker
  • 200 ml melk
  • 4 uien
  • 100 gram geraspte kaas
  • zwarte peper

Kookgerei nodig


  • elektrische mixer of kneed met de hand
  • magnetron of klein pannetje
  • schone theedoek
  • oven
  • bakplaat met bakpapier
  • middelgrote bakpan
  • houten lepel

Kaas uienbrood Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Lunch Calorieën 224 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kaas-uienbrood


Voorbereiding – 15 minuten + wachttijd

Verwarm de melk tot deze lauwwarm is, zorg ervoor dat deze niet te warm is. Meng de lauwwarme melk met de suiker en gist en laat even staan tot deze begint te schuimen, dan is je gist actief. 

Je kunt het deeg met de hand of met een elektrische mixer kneden. Meng bloem samen met zout en voeg geleidelijk het gistmengsel toe. Meng goed tot een elastisch deeg en vorm er een deegbal van. 

Dek de kom met de deegbal af met een vochtige theedoek en laat het deeg ongeveer een uur rijzen.

Kaas uienbrood
Kaas uienbrood

Het kaas uienbrood afmaken – 45 minuten

Pel ondertussen de uien en snijd deze in dunne (halve) ringen. Verhit een beetje olijfolie in een middelgrote bakpan en bak de uien ongeveer 20 minuten lang tot ze licht gaan karamelliseren. 

Kneed ondertussen het deeg nogmaals en druk het plat op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat het deeg dan onder de theedoek nogmaals een kwartier rijzen.

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.

Kneus eventueel de zwarte peperkorrels en meng deze door de uien. Gebruik bij voorkeur zwarte peper, aangezien deze een warme smaak aan de uien zal geven. 

Druk het deeg nogmaals een beetje plat met je vingers en verdeel er dan de gekarameliseerde uien over. Maak af met geraspte kaas en bak het brood dan ongeveer 20 minuten in de oven.

De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de dikte van het brood. Laat het brood een beetje afkoelen, geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 05-11-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 27-11-2022


Waardeer dit recept!
29 stemmen

Kaas uienbrood: Veel gestelde vragen

Welke kaas kan ik het beste gebruiken voor een kaas uienbrood?

Je kunt in principe alle soorten geraspte kaas gebruiken die goed smelten. Denk hierbij aan jonge kaas, emmentaler, Gruyère of oude kaas. Wij gebruikten een combinatie van Emmentaler en oude kaas.

Welke uien voor een kaas uienbrood?

Gewone uien, maar ook roze uien of rode uien zijn hiervoor geschikt. Rode uien maken het brood wel iets donkerder van kleur.

0 reacties op Kaas uienbrood

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.