Hot cross buns

(5)

Hot cross buns zijn heerlijke Engelse broodjes met o.a. rozijnen en sinaasappel, het traditionele broodje voor tijdens de Pasen. Ze hebben iets weg van krentenbolletjes.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 04-04-2023, dit recept is voor 8 personen en duurt 4 uur 5 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 06-04-2023

Kooktijd 4 uur 5 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Paasrecepten
Hot cross buns

Ingrediënten


  • 200 ml volle melk
  • 50 gram roomboter
  • 450 gram bloem + extra
  • 1 theelepel zout
  • 75 gram suiker
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • 1 ei
  • optioneel: 50 gram ‘mixed peel' - gekonfijte citrusschil
  • 75 gram rozijnen
  • 1 sinaasappel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 40 gram bloem
  • 2 à 3 eetlepels water
  • 3 eetlepels abrikozenjam

Kookgerei nodig


  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • kleine pan
  • garde of lepel
  • 2 kleine kommetjes
  • schone theedoek
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • spuitzak
  • siliconen kwast

Hot cross buns Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 4 uur 5 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Paasrecepten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/hot-cross-buns


Voorbereiding – 2 uur + 20 minuten

Verwarm de melk in een kleine pan en zet het vuur uit. Roer de boter erbij en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Meng 450 bloem samen met 1 theelepel zout en 75 gram suiker. Klop een ei los en zet opzij.

Voeg de droge gist toe aan het bloemmengsel en voeg langzaam de lauwwarme melk erbij. Voeg het losgeklopte ei toe en blijf kneden tot een zacht en soepel deeg.

Het deeg zal redelijk plakkerig blijven, voeg geen extra bloem toe want dan zullen de broodjes droog worden. Plaats de deegbal in een kom en dek af met een schone theedoek. Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek.

Voeg na een uur de rasp van 1 sinaasappel, 75 gram rozijnen, 1 theelepel speculaaskruiden en 1 theelepel kaneel toe en kneed het met de hand nog eens goed door. Maak een deegbal, dek af met de theedoek en laat opnieuw een uur rijzen op een warme plek.

De hot cross buns afmaken – 1 uur + 45 minuten

Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en verdeel het deeg in gelijke delen van 75 gram per stuk. Ik kon 14 delen uit het deeg halen. 

Rol tot mooie gladde bolletjes en plaats deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg dat ze nog een beetje ruimte hebben om te kunnen rijzen, op onderstaande foto zijn de broodjes al gerezen.

Hot cross buns voorbereiding - stap 1
Hot cross buns voorbereiding - stap 1

Dek opnieuw af met de theedoek en laat de broodjes nogmaals een uur rijzen op een warme plek. Mochten ze niet genoeg rijzen, kun je altijd de oven op de laagste stand (20/25 graden) zetten en ze in de oven laten rijzen.

Maak ondertussen een bloempasta door 40 gram bloem te mengen met 2 of 3 eetlepels water, voeg deze per eetlepel toe om er zeker van te zijn dat het een dikke pasta zal worden. Plaats deze in een (kleine) spuitzak.

Hot cross buns voorbereiding - stap 2
Hot cross buns voorbereiding - stap 2

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Zodra de broodjes goed gerezen zijn, maak je een kruis op de broodjes met de bloempasta. Zorg ervoor dat het kruis niet te dik is.

Bak de broodjes mooi goudbruin in ongeveer 15 tot 20 minuten, de exacte tijd is afhankelijk van de oven.

Hot cross buns
Hot cross buns

Verwarm ondertussen 3 eetlepels abrikozenjam en zeef deze zodat de jam helemaal glad is. Haal de broodjes uit de oven en besmeer deze direct met de abrikozenjam.

Laat de hot cross buns een beetje afkoelen, ze zijn het lekkerste als ze nog warm zijn. Snijd de broodjes door midden en besmeer met een laagje boter. 

Zodra de broodjes een dag oud zijn, worden ze in Engeland meestal kort geroosterd en daarna besmeerd met boter. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 04-04-2023, dit recept is voor 8 personen en duurt 4 uur 5 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 06-04-2023


Waardeer dit recept!
5 stemmen

Hot cross buns: Veel gestelde vragen

Wat is ‘mixed peel’?

Mixed peel is een ingrediënt in traditionele hot cross buns, het zijn gekonfijte citrusschillen zoals sinaasappel en citroen. 

Wanneer worden hot cross buns gegeten?

Traditioneel worden hot cross buns in Engeland gegeten op goede vrijdag, maar soms ook tijdens de Paasdagen.

Welke kruiden in hot cross buns?

In Engeland wordt ‘mixed spice’ veel gebruikt, het is een Britse kruidenmix van kaneel, piment, nootmuskaat, kruidnagel, gember, korianderzaad en foelie. Het is vergelijkbaar met de Nederlandse koek- en speculaaskruiden, daardoor kun je deze ervoor gebruiken.

Is all spice en mixed spice hetzelfde?

Nee, all spice is de Engelse naam voor piment terwijl mixed spice de benaming van een Britse kruidenmix is.

0 reacties op Hot cross buns

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.