Gevulde koeken

(9)

Een van de lekkerste klassieke Nederlandse koeken naar onze mening. Gevulde koeken met amandelspijs. Probeer ze eens zelf te maken!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 23-01-2016, dit recept is voor 9 personen en duurt 25 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 13-12-2022

Kooktijd 25 minuten Aantal personen 9 personen Categorie Hapjes en snacks
Gevulde koeken

Ingrediënten


  • 200 gram amandelspijs of marsepein
  • 1 ei
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 125 gram boter
  • 200 gram bloem
  • Amandelen ter garnering

Kookgerei nodig


  • Keukenmachine of handmixer
  • Kleine kom
  • Deegroller
  • Ronde koekjessnijder van ongeveer 10 cm
  • Bakplaat met bakpapier erop
  • Oven
  • Ijslepel of 2 eetlepels
  • Huishoudfolie
  • Siliconen kwast

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 25 minuten Aantal personen 9 personen Categorie Hapjes en snacks

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gevulde-koeken


Voorbereiding -- 10 minuten + wachttijd

Tip: je kunt eventueel ook marsepein mengen met een beetje ei om deze soepeler te maken.

Vermeng de bloem en suiker in de kom van de keukenmachine en mix deze samen op lage snelheid. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg deze tijdens het mengen toe aan de keukenmachine.

Klop een ei los in een kleine kom en voeg ongeveer de helft toe aan het deeg, de rest gebruiken we later om de koeken mee in te smeren. Het koekdeeg moet stevig aanvoelen en kneedbaar zijn tot een bal, mocht het deeg wat aan de droge kant zijn dan kun je een klein beetje water toevoegen.

Pak de deegbal goed in met huishoudfolie en laat deze tenminste een half uur lang rusten in de koelkast. 

Gevulde koeken
Gevulde koeken

De gevulde koeken bakken -- 15 minuten

Verhit de oven voor tot een temperatuur van 190 graden Celsius. Gebruik een deegroller om het deeg uit te rollen totdat deze ongeveer een halve centimeter dik is.

Snijd ronde vormen uit het deeg met behulp van een ronde koekjessnijder. Snijd 18 even grote cirkels uit het deeg. Gebruik een ijslepel of twee lepels om de amandelspijs te verdelen over 9 van de deegrondjes.

Druk de amandelspijs een beetje platter en bedek deze dan met een deegrondje. Gebruik een vork om de koek dicht te maken, en een leuk patroon aan de buitenkant van de koeken te maken. 

Voeg ongeveer een eetlepel water toe aan het resterende halve ei. Bestrijk hiermee de gevulde koeken en garneer de koeken met amandelen, en bestrijk de koeken nogmaals.

Bak de koeken 10 tot 12 minuten lang in de oven, of totdat de gevulde koeken mooi goudbruin geworden zijn. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 23-01-2016, dit recept is voor 9 personen en duurt 25 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 13-12-2022


Waardeer dit recept!
9 stemmen

0 reacties op Gevulde koeken

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.