Verwen jezelf met een sappig stuk procureur, ofwel varkensnek. Dit recept maakt 2 kg vlees, dus genoeg om een heel gezin te voeden!
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 27-02-2016, dit recept is voor 14 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 05-04-2024
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gemarineerde-procureur-varkensnek
Meng alle ingrediënten in de grote kom, behalve de olijfolie en het vlees zelf. Plaats de procureur (varkensnek) in de oven schaal en giet de saus eroverheen.
Dek af met huishoudfolie en plaats de schaal in je koelkast, wacht tenminste een dag zodat de marinade goed in het vlees kan intrekken.
Draai het vlees na 10-12 uur om ervoor te zorgen dat de marinade goed verdeeld wordt over het vlees. Haal het vlees vooraf uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
Verwarm de oven voor op een temperatuur van 80 graden Celsius.
Wanneer dit het geval is, bak je de varkensnek (met de marinade) totdat deze een interne temperatuur heeft van tenminste 62 graden Celsius. Meet dit met de keuken thermometer. Deze waarde zorgt ervoor dat het vlees goed gebakken en bovendien erg mals is!
Haal het vlees uit de oven (nadat deze op temperatuur is) en snijd deze in niet zo heel dikke stukken. Wrijf de stukken procureur in met elk een klein scheutje olijfolie. Verhit een grillpan totdat deze heel erg heet is.
Grill de varkensnek plakken ongeveer 5 minuten per kant, afhankelijk van hoe dik je de plakken hebt gesneden. Het bakken zorgt voor veel rook, raadzaam is om je afzuigkap vast aan te zetten voor het bakken.
Haal het vlees uit de grillpan en plaats deze op een groot bord, wacht tenminste 5 minuten voordat je deze serveert. Eet smakelijk!
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 27-02-2016, dit recept is voor 14 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 05-04-2024
hoe lang duurt het ongeveer dat het vlees op 80 gr de juiste temp heeft bereikt?
Ik heb je recept gemaakt, maar helaas na 5,5 uur op 80 gr in de oven nog steeds geen kerntemperatuur van 62 gr bereikt. Het is nu inmiddels bijna 23.00 uur en nog steeds geen eten op tafel!!! Klopt die 80 gr oven temperatuur wel?????
Hi Miranda, wat ontzettend vervelend! 80 graden is de juiste oven temperatuur om langzaam te garen, hierdoor wordt het vlees extra mals. Hoe dik was het vlees en welke kern temperatuur was het vlees na 5,5 uur? Weet je zeker dat de thermometer die je hebt gebruikt correct is? 5,5 uur is extreem lang namelijk en zou echt niet nodig moeten zijn. In de jaren dat ik in restaurants heb gewerkt heb ik al honderden stukken vlees op deze manier gegaard en nog nooit meegemaakt dat het zo lang duurt. Zou graag samen met je de oorzaak willen achterhalen, dus hoop dat je mijn vragen kunt beantwoorden. Veel liefs, Véronique
Hallo Veronique,
Dank je wel voor je bericht. Het vlees was ongeveer 8 cm dik en was een stuk van ongeveer 1kg
Na 5,5 uur had ik een kerntemperatuur van 58 gr. Toen de kerntemperatuur eindelijk 62 gr was, was het nog niet gaar, toen gebakken. Nog net voor het slapen gaan kunnen eten…
De thermometer die ik gebruik werkt super, nog nooit geen problemen mee gehad.
Hallo Miranda, elk stuk vlees reageert uiteraard anders maar zo ontzettend lang is naar mijn idee, heel gek. De exacte tijd die elk stuk vlees nodig heeft om zacht en gaar te worden is afhankelijk van veel factoren. Heeft een stuk vlees veel bindweefsels en vezels die afgebroken moeten worden tijdens het bereiden, dan heeft dit specifieke stuk vlees bijvoorbeeld veel langer nodig om mals te worden tov van een mager stuk vlees. Daarnaast ook de leeftijd van het dier, vetgehalte van het stuk vlees en hoe oud het vlees zelf is. Maar ook mocht je het vlees in de marinade ijskoud vanuit de koelkast in de oven zetten, zal dit eerst opgewarmd moeten voordat het garingsproces pas kan beginnen bijvoorbeeld - ik heb dat er in het recept nu duidelijk bij vermeld, om het vooraf uit de koelkast te halen.
Ik heb met kerst bijvoorbeeld zelf nog een stuk vlees van ongeveer 1 kg langzaam gegaard en deze was al mooi rosé voor de wekker was afgegaan zelfs (dus minder dan een uur). Het vlees was namelijk al vrij mager, zonder al te veel bindweefsels.
Met een kerntemperatuur van 62 graden is het vlees inderdaad niet volledig gaar, deze is dan mooi rosé en zoals in het recept omschreven bak je deze dan nog even aan voor een mooi kleurtje. Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb kunnen beantwoorden, zo niet, hoor ik dit graag. Veel liefs, Véronique
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.