Aardappel-bloemkool gratin

(32)

Een aardappel-bloemkool gratin is een fantastisch bijgerecht. Een romige ovenschotel met een knapperig kaaskorstje, jammie! Bloemkool op zijn best!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 13-11-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-10-2023

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Aardappel-bloemkool gratin

Ingrediënten


  • 1 bloemkool
  • 7 grote aardappels
  • 150 ml room
  • 5 eieren
  • 1 sjalot
  • 2 knoflooktenen
  • handvol panko (Japans broodkruim)
  • 2 eetlepels (gedroogde) tijm
  • 350 gram geraspte kaas
  • 100 gram roomboter
  • peper en zout naar smaak

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan
  • schuimspaan
  • middelgrote kom
  • garde
  • oven
  • grote ovenschaal

Aardappel-bloemkool gratin Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/aardappel-bloemkool-gratin


Voorbereiding – 20 minuten

Vul de middelgrote pan met water en zout en breng aan de kook. Schil de aardappels, was deze en snijd in dunne plakjes. Kook de plakjes aardappel enkele minuten in het kokende water. 

Verdeel ondertussen de bloemkool in roosjes. Haal de aardappelplakjes uit het water met een schuimspaan en verdeel over de bodem van de ovenschaal. Breng het water opnieuw aan de kook en kook de bloemkoolroosjes beetgaar in enkele minuten. 

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. 

Aardappel-bloemkool gratin ovenschotel
Aardappel-bloemkool gratin ovenschotel

Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze fijn. Meng deze samen met de eieren, room, gedroogde tijm, peper en zout in de kom en roer glad met een garde. 

Verdeel de bloemkoolroosjes over de aardappelschijfjes en schenk het ei-room mengsel eroverheen. Verdeel een dikke laag geraspte kaas over de bovenkant. Maak af met een laagje panko en her en der een blokje roomboter. 

Aardappel-bloemkool gratin
Aardappel-bloemkool gratin

Aardappel-bloemkool gratin bakken -- 40 minuten

Bak de gratin in de voorverwarmde oven ongeveer 40 minuten, of tot de bovenkant mooi goudbruin is en de kaas gesmolten is. Heerlijk als bijgerecht bij een stukje vlees of vis, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 13-11-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-10-2023


Waardeer dit recept!
32 stemmen

0 reacties op Aardappel-bloemkool gratin

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.