Pruimentaart

(14)

Heerlijk sappige zelfgemaakte pruimentaart. Met een vleugje sinaasappel en citroen. Klaar in 50 minuten, recept voor 12 personen.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 12-09-2015, dit recept is voor 12 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 07-10-2023

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake Calorieën 350 calorieën p.p.
Pruimentaart

Ingrediënten


  • 8 pruimen naar keuze
  • 225 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 225 gram suiker + 2 eetlepels extra
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • ½e citroen (rasp)
  • Aantal druppels amandel-extract
  • Snufje zout
  • 6 eieren
  • 450 gram bloem + 1 eetlepel extra
  • 2 eetlepels poedersuiker

Kookgerei nodig


  • Bakvorm met losse bodem
  • Oven
  • Siliconen kwast
  • Keukenmachine of handmixer + grote kom
  • Spatel
  • Snijplank + keukenmesje
  • Citruspers

Pruimentaart Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake Calorieën 350 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/pruimentaart


Voorbereiding – 15 minuten

Vet de bakvorm in met boter en bestuif met een laagje bloem. Verhit de oven voor tot een temperatuur van 190 graden celsius. 

Snijd 225 gram boter in blokjes en voeg deze toe aan de kom van de keukenmachine. Voeg dan 225 gram suiker toe, en meng op hoge snelheid tot een glad mengsel. 

Rasp de citroen en sinaasappel. Voeg de zeste (rasp) toe aan de boter met een aantal druppeltjes amandel-extract en een snufje zout. Meng goed door elkaar en voeg dan 1 voor 1 de eieren toe. 

Meng op middelhoge snelheid tot het mengsel weer glad is. Gebruik een spatel om de bloem voorzichtig in het beslag te vouwen. Giet het taartbeslag dan in de ingevette bakvorm. 

Maak de pruimen schoon onder koud stromend water en haal er dan de pit uit. Snijd de pruimen in plakjes en verdeel deze over het taartbeslag. Begin aan de buitenzijde en werk dan naar binnen toe, de pruimenplakjes mogen elkaar overlappen. Herhaal deze stap totdat al het taartbeslag bedekt is met de pruimen. 

Pruimentaart
Pruimentaart

De pruimentaart bakken – 35 minuten

Verdeel 2 eetlepels suiker over de taart en bak deze een half uur lang in de voorverwarmde oven. De taart moet mooi goudbruin zijn, haal deze dan uit de oven en laat deze een aantal minuten afkoelen voordat je de bakvorm er vanaf haalt. 

Bestuif poedersuiker over de bovenkant van de pruimentaart en serveer direct want de pruimentaart is het lekkerst als deze nog lauwwarm is. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 12-09-2015, dit recept is voor 12 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 07-10-2023


Waardeer dit recept!
14 stemmen

Pruimentaart: Veel gestelde vragen

Welke soort pruimen zit er in een pruimentaart?

Je kunt verschillende soorten pruimen gebruiken, de meest gebruikte soorten pruimen zijn:

  • Prunus Domestica "Early Prolific" oogsttijd in juli
  • Prunus Domestica "Opal" oogsttijd in juli
  • Prunus Domestica "Reine Claude d'Oullins" oogsttijd in augustus
  • Prunus Domestica "Reine Victoria" oogsttijd in augustus
  • Prunus Domestica "Anna Spath" oogsttijd in september

Zit er alcohol in pruimentaart?

In een standaard recept voor pruimentaart zit geen alcohol. Tijdens de feestdagen kun je deze pruimentaart extra feestelijk maken door er een scheutje rum of rode wijn aan toe te voegen.

4 reacties op Pruimentaart

Judith plaatste op 30-07-2020 om 17:34:11
Heb deze net gemaakt. Hij is heerlijk!!
Ohmydish plaatste op 01-08-2020 om 09:58:58
Wat fijn om te horen, dankjewel Judith! Fijne dag :)
Irene plaatste op 01-08-2021 om 09:49:26
Super! Heerlijk fris en succes!
Ohmydish plaatste op 01-08-2021 om 10:41:10
Dankje Irene, heel fijn om te horen! Fijne zondag, liefs Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.