Preisoep

(23)

Een heerlijke basis preisoep, met kaas, room en eventueel croutons. Klaar in een half uurtje en extra lekker als vullende lunch. Recept voor 8 personen.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 16-01-2018, dit recept is voor 8 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 28-10-2023

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Lunch
Preisoep

Ingrediënten


  • 1 kg prei
  • 3 kruimige aardappels
  • 2 knoflooktenen
  • 1 laurierblad
  • 1 sjalot of ui
  • 1,5 liter groentebouillon
  • klont boter
  • peper en zout naar smaak
  • 100 ml room
  • handvol geraspte kaas
  • optioneel: croutons om erbij te serveren

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • grote pan
  • staafmixer of blender

Preisoep Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Lunch

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/preisoep


Voorbereiding – 10 minuten

Verwijder de buitenste bladeren en uiteinde van de prei en snijd deze grof. Als je wil kun je een beetje prei apart houden en fijn snijden ter garnering. Was de prei en zet opzij.

Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze ook grof. Schil de aardappelen en snijd deze vervolgens in kleine stukjes, als de stukken te groot zijn zal de soep langer moeten koken. 

Preisoep
Preisoep

De preisoep afmaken – 20 minuten

Verhit een klontje boter in de grote pan en fruit hierin de sjalot en knoflook enkele minuten. Voeg dan de gewassen prei en aardappelstukjes toe en bak dit nog ongeveer 5 minuten langer. 

Schenk de groentebouillon erbij samen met het laurierblad en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het nog ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken. Verwijder het laurierblad en gebruik een staafmixer of blender om de soep te pureren.

Verwarm ondertussen ongeveer 100 ml room en roer hier een handjevol geraspte kaas doorheen samen met wat peper.

Breng de soep op smaak met peper en zout en serveer met de kaas-room en eventueel fijngesneden prei en/of croutons. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 16-01-2018, dit recept is voor 8 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 28-10-2023


Waardeer dit recept!
23 stemmen

Preisoep: Veel gestelde vragen

Welke aardappelen voor preisoep?

Voor een aardappel preisoep kun je het beste kruimige aardappelen gebruiken. Je kunt eventueel ook vastkokende aardappelen gebruiken, maar deze moeten iets langer koken want ze vallen minder snel uit elkaar.

Welke kruiden in preisoep?

Voor deze simpele preisoep gebruik ik enkel een laurierblad, maar je kunt eventueel ook nog verse kruiden toevoegen zoals tijm of oregano.

Hoe lang moet prei koken?

De kooktijd van prei is ongeveer 10 minuten. Prei kan ook rauw gegeten worden, door het koken wordt prei juist zoeter van smaak.

0 reacties op Preisoep

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.