Ingrediënten
- 1 kg prei
- 3 kruimige aardappels
- 2 knoflooktenen
- 1 laurierblad
- 1 sjalot of ui
- 1,5 liter groentebouillon
- klont boter
- peper en zout naar smaak
- 100 ml room
- handvol geraspte kaas
- optioneel: croutons om erbij te serveren

Kookgerei nodig
- snijplank & koksmes
- grote pan
- staafmixer of blender
Voorbereiding — 10 minuten
Verwijder de buitenste bladeren en uiteinde van de prei en snijd deze grof. Als je wil kun je een beetje prei apart houden en fijn snijden ter garnering. Was de prei en zet opzij. Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze ook grof. Schil de aardappelen en snijd deze vervolgens in kleine stukjes, als de stukken te groot zijn zal de soep langer moeten koken.

De preisoep afmaken — 20 minuten
Verhit een klontje boter in de grote pan en fruit hierin de sjalot en knoflook enkele minuten. Voeg dan de gewassen prei en aardappelstukjes toe en bak dit nog ongeveer 5 minuten langer. Schenk de groentebouillon erbij samen met het laurierblad en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat het nog ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken. Verwijder het laurierblad en gebruik een staafmixer of blender om de soep te pureren. Verwarm ondertussen ongeveer 100 ml room en roer hier een handjevol geraspte kaas doorheen samen met wat peper. Breng de soep op smaak met peper en zout en serveer met de kaas-room en eventueel fijngesneden prei en/of croutons. Smakelijk!
Geef een reactie