Pompoenjam

(22)

Heb je al eens jam gehad die niet gemaakt is van fruit? Deze pompoenjam staat mooi op de ontbijttafel en is ook heerlijk als zoete laag op een taartje.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 18-12-2018, dit recept is voor 8 personen en duurt 55 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 16-11-2022

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Sauzen
Pompoenjam

Ingrediënten


  • 1,5 kg pompoen (geschild en zonder pitten)
  • 1 kg suiker
  • 2 citroenen (sap + rasp)
  • 1 limoen (sap + rasp)

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • lepel
  • rasp of keukenmachine
  • grote pan
  • citrus rasp en pers
  • grote sauslepel

Pompoenjam Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Sauzen

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/pompoenjam


Voorbereiding -- 15 minuten + wachttijd

Zorg ervoor dat de pompoen geschild is en de pitten verwijderd zijn. De pitten kun je gemakkelijk verwijderen met een lepel. Rasp de pompoen, niet te grof maar ook niet te fijn.

Plaats de geraspte pompoen in een grote pan samen met de suiker en laat dit enkele uren staan. Je zult merken dat er vocht uit de pompoen zal komen waardoor deze nog smaakvoller zal worden.

Het is hierdoor niet nodig om extra vocht toe te voegen. Zorg ervoor dat je inmaakpotten klaar hebt staan. Je kunt deze gemakkelijk steriliseren door deze enkele minuten te koken in kokend water. 

Pompoenjam
Zelfgemaakte pompoenjam

Pompoenjam afmaken -- 40 minuten

Rasp de schil van de citroenen en limoen fijn en pers het sap eruit. Voeg na enkele uren het sap en de rasp toe aan de pompoen en zet het vuur dan pas aan. Laat de pompoen ongeveer een half uur zachtjes koken.

Je zult merken dat de pompoen zacht en een beetje stroperig is geworden. Verdeel de pompoenjam zo heet mogelijk over de potten en sluit deze.

Als je jampotten met draaideksel gebruikt dien je deze op de kop te zetten terwijl ze afkoelen. Deze pompoenjam is heerlijk als ontbijt, maar je kunt het ook gebruiken om een taart te besmeren. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 18-12-2018, dit recept is voor 8 personen en duurt 55 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 16-11-2022


Waardeer dit recept!
22 stemmen

0 reacties op Pompoenjam

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.